Världens mest miljövänliga fabrik

Världens mest miljövänliga fabrik

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

År 2022 färdigställdes Vestres nya möbelfabrik The Plus i Magnor i Norge, nära den svenska gränsen. Nu blir The Plus det första projektet i sitt slag någonsin att erhålla den högsta miljöklassificeringen BREEAM Outstanding.

BREEAM är ett internationellt verktyg för miljöcertifiering av byggnader och en BREEAM Outstanding-byggnad definieras som en internationell innovatör. Teoretiskt sett uppnår mindre än 1% av alla kommersiella byggnader den högsta klassificeringen. I praktiken är det dock ännu färre som lyckas med det. The Plus är den första, och förmodligen den enda, fabriksbyggnaden i världen som uppfyller BREEAM-certifikatets hårda miljökrav och standarder för säkra, hälsofrämjande och sunda fysiska arbetsmiljöer.

Miljöförebild

När The Plus började byggas 2020 fanns det inga industriprojekt i Norden som var i närheten av att uppfylla kraven för BREEAM Outstanding. Vestres ambition var att skapa framtidens fabriksbyggnad – och samtidigt visa branschen att det är ett aktivt val att bestämma hur framtidens gröna och attraktiva industriarbetsplatser ska se ut. Vestres VD Bjørn Fjellstad hoppas att BREEAM Outstanding-klassificeringen ska inspirera andra.

– Genom det här projektet har vi på Vestre visat att även industriprojekt kan vara globala miljöförebilder och att industrin är en del av lösningen. Vi hoppas kunna inspirera andra att följa efter, säger Fjellstad. Katharina Bramslev är VD för Grønn Byggallianse, som arbetar för att hållbarhet ska vara det naturliga valet inom bygg-, anläggnings- och fastighetssektorn i Norge. Hon menar att utmärkelsen gör Vestre till en ledstjärna inom byggteknik: – Att uppnå BREEAM Outstanding är fantastiskt. Jag hoppas att det inspirerar andra att tänka på hur de bygger och använder sina byggnader och deras stora påverkan på klimatet och naturen, säger Bramslev.

Fasar ut fossila bränslen

Genom att uppnå BREEAM Outstanding visar Vestre också konkret att de inte bara pratar om hur de minskar miljöpåverkan, utan också agerar, menar Bramslev: – Detta visar att Norges ambitioner, kunskap och kompetens för att förverkliga hållbara byggnader är i världsklass. Utmärkelsen är ett stort erkännande för de inblandade parterna.

Idag står bygg- och anläggningssektorn för cirka 37 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. I Norge står den för cirka 15 procent av de norska utsläppen av växthusgaser.

– Det finns en stor potential för utfasning av fossila bränslen i hela denna sektor. Därför måste alla som beställer varor och tjänster ställa krav på sina leverantörer. På så sätt kan vi tillsammans ta ansvar för att minska utsläppen, säger Fjellstad. Över hela världen utsätts byggföretag, arkitekter och fastighetsutvecklare nu för påtryckningar från investerare, banker, tillsynsmyndigheter, kunder och konsumenter för att minska klimatriskerna och hitta nya lösningar för att minimera utsläppen av växthusgaser. – Det är spännande att man nu kan vända sig till Norge för att lära och inspireras, säger Fjellstad.

Om BREEAM

BREEAM är ett internationellt verktyg för miljöcertifiering av byggnader och används i mer än 70 länder. Flera länder i Europa har gått ett steg längre och utvecklat landspecifika BREEAM-system, bland dem Norge och Sverige. BREEAM-NOR är idag Norges mest använda miljöcertifiering för nya byggnader och större renoveringar. När en byggnad byggs enligt BREEAM-NOR visar det att projektet har kvaliteter utöver minimikraven i byggreglerna och att hållbarhetsvärden har beaktats. En byggnad kan certifieras på fem nivåer: Pass, Good, Very good, Excellent och Outstanding. BREEAM använder den internationellt erkända metoden och beräkningen FutureBuilt Zero. Koldioxidavtrycket för The Plus är så lågt som 6,31 kg CO2eq/m2/år – baserat på FutureBuilt Zero för en förväntad livslängd på 60 år.

Om The Plus

I juni 2022 öppnade Vestre den nya fabriken The Plus Colour and Wood Factory i Magnor i Norge. Fabriken, som är ritad av ledande arkitektkontoret Bjarke Ingels Group, är den mest miljövänliga möbelfabriken i världen och är även Norges största investering inom möbelindustrin på årtionden.

Den 7000 kvadratmeter stora och färgglada fabriken ligger mitt i de norska skogarna – omgiven av en 300 000 m2 stor offentlig skogspark – och är ett globalt skyltfönster för hållbar och högeffektiv produktion.

Hållbarhet, miljöhänsyn och transparens har varit centralt för exakt alla aspekter av fabriken, både vad gäller själva byggnaden och allt runt omkring – från säkerställande av goda arbetsförhållanden till underlättande av elektrifierade tunga transporter och skötsel av skogsområdena runt The Plus.

Byggnadens energiförbrukning är 60 procent lägre än för liknande konventionella fabriker, samtidigt som den släpper ut 55 procent mindre växthusgaser än en jämförbar fabrik Fabrikstaket är täckt av naturlig skogsväxtlighet, som samsas med drygt 900 solpaneler som kommer att generera ungefär 250 000 kWh förnybar energi per år. Dessutom kommer fabriken att återanvända 90–95 procent av vattnet som används i produktionen. The Plus uppnår därmed med råge Paris Proof-målet för energieffektivitet och energiproduktion.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.