Varg Arkitekter levererade vinnande stålentré

Varg Arkitekter levererade vinnande stålentré

Annons

Inför Arkitekturgalan lanserades en ny typ av tävling för arkitekter. Uppdraget gick ut på att skapa en entré till evenemanget av återvunnet stål på 3 dygn. Det blev Varg Arkitekters förslag som till slut fick ta plats framför Konserthuset i samband med galan.

Det var den 21 januari som Stålbyggnadsinstitutet och Sveriges Arkitekter lanserade ”Steel Race Reuse – 72 h”. En 72-timmarstävling med fokus på cirkulärt byggande, men också en tävling med högt tempo och förväntningar på stor kreativitet. Det inkom totalt 58 godkända bidrag.

Det vinnande bidraget blev Varg Arkitekters ”Bifrost” och uppfördes som tillfällig entré till Konserthuset i Stockholm under Arkitekturgalan. Entrén består av en stålbåge spänd mellan två stenblock. Bågen som spänner 10 meter med en 12 meter lång plåt är lånat material som efter galan återgår i produktion och brukas på nytt. Materialet är endast stål och stenblock med järnmalmsgruvan som källa. Inspirationen har bland annat hämtats från Konserthusets pelare och den bro som i nordisk mytologi ledde från jorden till himlen – Bifrost.

– Varg Arkitekter har lyckats ta vara på stålets styrka och formbarhet. Det rena utförandet gör det också enkelt att återbruka materialet. Det är just de faktorer vi ville belysa med den här tävlingen, berättar Björn Åstedt, vd för Stålbyggnadsinstitutet.

Vinnarna fick förutom äran och uppförandet av entrén, föredra sitt bidrag på stora scenen under Arkitekturgalan samt ta emot prispengar om 25 000 kr.

– Vår ambition var att göra något enkelt som samtidigt hade ett starkt uttryck som samspelade med platsen. Det är också kul att arbeta med stål som kan ta så många skepnader, säger Ola Keijer, Varg Arkitekter.

Fr v Georg Bothén, Sofia Nyman , Kajsa Laring, Ylva Rosvall, Jonte Norin, Ola Keijer. Foto: Mattias Hamren

Annons

Relaterade artiklar