Utbyggd skola i plåt blev stockholmarnas favorit

Utbyggd skola i plåt blev stockholmarnas favorit

Annons

Varje år får stockholmarna rösta fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under föregående år genom tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. I år tog Långbrodalsskolan i Älvsjö hem titeln.

För nionde året i rad arrangerar Stockholms stad tävlingen där alla typer av byggnader, färdigställda under 2017, kan nomineras. De nominerade byggnaderna presenteras för en jury vilken bedömer utifrån byggnadens hållbarhet, arkitektur, innovation och betydelse för Stockholm. 10 finalister väljs ut och därefter röstas vinnaren fram. Av 5880 röster fick Långbrodalsskolan ca 1200 röster och blev därmed årets vinnare. Juryns kommentar efter vinsten löd:

“En nästan pittoresk byggnad till sin volym som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell. Det är positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring en skolmiljö, vilket inte är helt vanligt i dag.”

– Långbrodalsskolan är en mycket värdig vinnare och det är extra roligt att det är en skolbyggnad som tar hem priset i år. I ett växande Stockholm behöver vi inte bara bygga bra bostäder, bra skolmiljöer är minst lika viktigt, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

Fasad och tak i titanzinkplåt

När den drygt 100 år gamla skolan behövde göra rum för fler elever fick NIRAS Arkitekter i uppdrag av Sisab att komplettera med en intilliggande skolbyggnad. Den nya byggnadens volymer utformades med 45-gradiga lutningar, i likhet med den ursprungliga skolbyggnaden. Fasad och tak har försetts med en mörkgrå titanzinkplåt för minimalt underhåll.

Långbrodalsskolan-i-Älvsjö-vann-Årets-Stockholmsbyggnad

Tak och fasad på den nya utbyggnaden har försetts med titanzinkplåt. Foto: Anders Fredriksen

Minimerad miljöpåverkan under byggnation

Den nya skolbyggnaden är indragen och placerad längs gatan. Detta för att harmoniera med områdets typologi. Det gjorde även att det krävdes minimalt med sprängnings- och schaktningsarbete för att minimera miljöpåverkan under byggnationen. Skolans plats har också valts ut med tanke på ljusfallet, vilket bland annat gör att problemen med regleringen av solljus och värmeinstrålning blir mindre.

Långbrodalsskolan-i-Älvsjö-vann-stockholmarnas-hjärtan

Den nya skolan är 82 meter lång i två våningar plus vind. Foto: Anders Fredriksen

Invändigt har arkitekterna arbetat med olika naturmaterial som kalksten, lönnträ, läder och metall, ull och lin som både är slittåliga och går att återanvända.

 

 

Relaterade artiklar

Leave A Comment