Uppsalaföretag prisas för 3D-printad legering

Uppsalaföretag prisas för 3D-printad legering

Annons

Uppsalaföretaget VBN Component har under tio års tid utvecklat nötningståliga legeringar som blir till industriella komponenter genom 3D-printning. Företagets patenterade material uppmärksammas nu med ett tyskt innovationspris.

VBN Components tillverkar nötningståliga komponenter i stål med en patenterad additiv tillverkningsteknik som bygger på near-net shape. Förutom extrem nötningstålighet, som uppnås tack vare de små, välfördelade karbiderna, är materialen med varumärket Vibenite också unika tack vare sin porfrihet. Att framställa legeringar på detta sätt innebär en energibesparing med cirka 90 procent, genom minimalt materialspill och optimerad tillverkningsteknik. Utvecklingen av materialet har belönats med ett pris som delas ut av tyska AGS SPD, instiftat av Tysklands andra största politiska parti SPD och dess företagarförening AGS med 34 000 medlemmar.

“VBN Components har utifrån sin banbrytande teknik kunnat verka för ett tekniskt och digitalt paradigmskifte i hur industriell tillverkning och affärer för stål kommer hanteras i framtiden,” lyder motiveringen för innovationspriset.

Nyligen lanserade företaget också en ny typ av hårdmetall framställd genom additiv tillverkning, 3D-printning, och som är rostfri samt kraftigt värme- och nötningstålig. Det senaste tillskottet i serien, Vibenite 290, uppges ha en hårdhet på 72 i Rockwellskalan.

3D-printad hålad snäckfräs. Foto: VBN Component

Annons

Relaterade artiklar