Uppsala Business Park ska bli energipositiv stadsdel

Uppsala Business Park ska bli energipositiv stadsdel

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

PED–ID är ett nytt innovationsprojekt med målet att påskynda energiomställningen i Europa. Uppsala Business Park är pilotprojekt och kan bli först ut med att bli energipositivt.

Projektet PED–ID har, på initiativ av White Arkitekter, beviljats medel inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Övriga svenska aktörer i projektet är Uppsala kommun, Klövern, Sustainable Innovation och DTCC (Digital Twin City Centre) vid Chalmers.

– För att klimat- och energifrågorna ska bli en naturlig del i den fysiska planeringen krävs en samverkan mellan flera olika aktörer med gemensam ambition och vilja att verka för en hållbar utveckling. I fallet med PED–ID är samarbetsformen själva innovationen, säger Lise-Lott Kolessar, hållbarhetsstrateg på White Arkitekter och processledare för PED-ID.

Lagra energi lokalt

Klövern, fastighetsägaren som tagit initiativ till energisamarbetet, har inom ramen för sitt stadsutvecklingsprojekt i Uppsala Business Park också höga ambitioner inom klimatområdet.

– I Uppsala Business Park finns unika förutsättningar att skapa en energipositiv stadsdel tack vare industrins spillvärme och möjligheten att lagra och producera energi lokalt. Genom att utveckla energisystemet tillsammans kan vi skapa en klimatsmart och energieffektiv stadsdel, säger Teresa Mattisson Hållbarhetschef på Klövern.

Ett av syftena med PED-ID projektet är att ta fram en genomarbetad färdplan för hur Uppsala Business Park skulle kunna bli en energipositiv stadsdel. För att lyckas med det utvecklas och testas nu en innovativ och kunskapsbaserad intressentprocess för att uppnå målet. En energi- och klimatstrategi arbetas fram och beslutsunderlag tas fram för beslutsfattare, nya samverkansformer etableras och affärsmodeller prövas. Samtidigt utreds frågan hur PED-strategier kan integreras i generella stadsutvecklingsstrategier.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.