Upprustat miljonprogramsområde är årets renoveringsprojekt

Foto Gavlegårdarna

Upprustat miljonprogramsområde är årets renoveringsprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Renoveringen av stadsdelen Nordost i Gävle har utsetts till bästa renoveringsprojekt i Sveriges Allmännyttas årliga tävling.

Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för sjätte året i rad med målet att sprida kunskap om framgångsrika renoveringsprojekt.

– Allmännyttan har ett stort upprustningsbehov. Renoveringsprojekt är komplicerade, man jobbar nära eller i hyresgästernas hem och resultatet ska vara kostnadseffektivt och ofta höja både tillgänglighet och trygghet. Här gäller det att vara kreativ och dela lösningar och erfarenheter mellan medlemsföretagen, säger Sofia Heintz, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta och juryns ordförande.

Trygghet och delaktighet

Projektet i Nordost började med en renovering av balkonger och ytterväggar 2014. Sedan togs ett större grepp med ommålning och ombyggnad av entréer och trapphus, bättre belysning, renovering av parkeringshus och stor upprustning av den gemensamma gården.

– Vi kallade till möten och frågade hyresgästerna vilka önskemål de hade. Först kom bara förslag om små enkla saker som nya nät i fotbollsmålen, men till slut landade det i att man ville ha cirkus på gården, berättar Cathrine Holgersson, Gavlegårdarnas vd.

Idag finns en stor lekplats med cirkustema på gården, prunkande rabatter och klimatvänlig bevattning där regnvatten samlas upp i stora plastkärl som finns under marken. Balkongerna är uppglasade, fasaderna nyputsade och entréerna har byggts om för att bli ljusare och mer välkomnande.

– Bland allt vi gjort är det viktigaste att vi har jobbat med trygghet och beteendeförändring. Och enligt våra mätningar har hyresgästernas trivsel och trygghet ökat ordentligt, säger Cathrine Holgersson.

– Ett föredömligt projekt där man snabbt insåg att det inte räcker att bara genomföra ett byggprojekt för att lyckas med en bestående förbättring av ett område, anser Sofia Heintz.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.