Unika Kakelhuset i Marievik tar ny form – en tredjedel redan uthyrt

Unika Kakelhuset i Marievik tar ny form – en tredjedel redan uthyrt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Idag presenteras nästa steg i utvecklingen av Marievik: Kakelhuset – en unik postmodern kontorsbyggnad med vidunderlig utsikt över Årstafjärden och Södermalm. Bygganden omvandlas för att möta framtidens arbetsliv men med ett starkt fokus på återbruk och cirkuläritet. Vid projektstart är redan en tredjedel uthyrt.

Marievik är en stadsdel i omvandling, ett stenkast från Hornstull. Ett anonymt kontorsområde får nytt liv och karaktär, en dynamisk plats där urbana kvaliteter med restaurang- och kulturliv, möter kajens vattenliv och närliggande naturreservat. Nere vid kajen, intill parken, ligger Kakelhuset, en byggnad på nästan 12 000 kvm. Liksom flera av husen i Marievik ritades Kakelhuset av arkitekten Mischa Borowski i mitten av 80-talet och är ett typexempel på postmodern arkitektur. Arkitekturen har varit utskälld men börjar släppas in i värmen igen när intresset för epoken växer.

Nya typer av önskemål

─ Kakelhuset är verkligen en unik byggnad i Stockholm där vi har valt att behålla dess karaktäristiska uttryck, samtidigt som vi adderar mer ljusinsläpp för att ta vara på den otroliga utsikten. Med huset kommer vi kunna erbjuda våra kunder en premiumprodukt i en växande stadsdel där välmående, gemenskap och livskvalitet är i fokus, något som vi ser är viktigt för dagens och morgondagens talanger, säger Johan Lindskog, projektutvecklingschef på AMF Fastigheter.

Kakelhuset renoveras genomgående för att möta framtidens arbetsliv, men utvecklingen sker varsamt med det som redan finns på platsen som utgångspunkt. Equator arkitekter är husarkitekter och har hittat varsamma, hållbara lösningar för fastighetens ombyggnad medan Studio Stockholm varit konceptarkitekter och tillsammans med AMF Fastigheter jobbat fram en produkt som stärker Marievik i sin helhet. Bottenvåningen öppnas upp mot de nya bryggorna och vattnet och skapar plats för restaurang och caféer – en given mötesplats i Marievik.

Annons

Cirkuläritet och återbruk prioriterat

─ Fokus på återbruk och cirkuläritet kommer märkas på flera håll. Den del av kaklet som demonteras i fasad återbrukas i fastighetens interiör. En hel våning viks åt allt som kan återbrukas – möbler och inredning, fönster och väggar. Här sparas allt som blir över när Kakelhuset utvecklas eller verksamheter växer. Hyresgäster kan på så sätt utveckla sina kontor med större omtanke om klimatet, säger Kenneth Öberg som är projektchef för utvecklingen av Kakelhuset.

Intresset för Kakelhuset är stort, och en tredjedel av byggnaden är nu uthyrd. Ahlsell har valt att förlänga sitt avtal på adressen och utökar sin yta något från 3800 kvm till 4100 kvm. Företaget har suttit i Marievik sedan 2019 och VD Mikael Sundström tror på områdets utveckling:

─ Vi ser att Marievik stadigt utvecklas i en riktning som passar oss som bolag. Området erbjuder attraktiva arbetsplatser med utrymme för hälsosam rörelse i vardagen. Läget i Marievik är gynnsamt för vår personal och för samarbetspartners som besöker oss, säger Mikael Sundström.

─ Vi är väldigt glada över att Ahlsell väljer att sitta kvar i området. Det är ett kvitto på att de trivs och tror på framtidens Marievik, säger Johan Lindskog, på AMF Fastigheter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.