Unik teknik värmer vattnet i plusenergihus

Unik teknik värmer vattnet i plusenergihus

ANNONS

Annons

De tre hyreshusen i Kvarteret Neptun är utrustade med solceller, bergvärmepump, golvvärme och återvinningsaggregat som gör att husen genererar mer energi än de förbrukar. Ett unikt system minskar också värmeförlusterna i varmvattenledningarna.

Kvarteret Neptun ligger i Västerås hållbara stadsdel Öster Mälarstrand. De tre husen med totalt 121 lägenheter stod klara 2018. Husen är byggda enligt Miljöbyggnad Guld och är också plusenergihus. Det möjliggörs genom 1282 kvadratmeter solceller, bergvärmepump i kombination med golvvärme och återvinningsaggregat.

Ventil styr flöde och tömning

Det har även installerats ett system där varmvattenledningarna är tomma när de inte används. Vattnet i källarens varmvattentank fyller rören till varje enskild kran när den öppnas och minskar energiförlusterna i varmvattencirkulationen. Systemet är en svensk uppfinning från Luleåföretaget 3eFlow, utvecklat för att spara på varmvattnet. Istället för att en stor mängd vatten går åt för att få varmvatten dröjer det ett tag innan vattnet kommer i kranen men då är det varmt direkt. Detta sker bland annat genom en flödesventil som styr flöde och tömning av vattenledningarna.

De olika lösningarna har uppmärksammats med ett antal priser. Kvarteret Neptun har utsetts till Framtidens Fastighet och vunnit Årets Hållbarhetspris av Västerås stad. Byggherre är Sveafastigheter Bostad, byggentreprenör är H2 Entreprenad, konstruktör är Stiba och arkitekt är Alessandro Ripellino Arkitekter.

Foto: Peter Rutherhagen

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.