Unga arkitekter tävlar om tidskriftspris

Unga arkitekter tävlar om tidskriftspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tidskriften Arkitektur har uppmärksammat unga arkitekter genom sitt pris sedan 2001. I år tävlar sju om Ung svensk arkitektur. Prisutdelningen sker på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala i Malmö den 9 april.

Tidskriften Arkitektur delar ut sitt pris Ung svensk arkitektur vartannat år, till en arkitekt eller ett arkitektkontor där medarbetarna är max 40 år. Icke etablerade yrkesmänniskor får sällan göra stora projekt, utan skapar som i de nominerades fall smart med små medel. Priset har därför syftet att ställa unga intressanta arkitekter i rampljuset.

– Årets jury, som består av medarbetare på Arkitektur, har diskuterat projekt från Skåne till Dalarna, Göteborgs innerstad till Stockholms skärgård ända till Brittiska öarna. Det blev många fritidshus. Men det finns riktigt hög kvalitet att finna i små projekt, till- och ombyggnader, med beställare som vågar testa ett oprövat kort, säger Björn Ehrlemark, chefredaktör för tidskriften Arkitektur.

De nominerade är:

Bränningevägen, Stockholm

En lägenhet i en Stockholmsförort har fått en osentimental men ändå respektfull renovering. Med rå materialbehandling och små spatiala förskjutningar vänder den på det välbekanta.

Arkitekt: Ductus. Beställare: Privat.

Ett hus, Värmdö

Den nominerade är ett stramt hus med tilltalande detaljering och elegant placering över klipporna – där ett flyktigt draperi får en central roll i gestaltningen.

Arkitekt: Studio Näv. Beställare: Privat.

Ford Park House, Ulverston, Storbritannien

Ett viktorianskt stenhus som har byggts om till nio nya hem. Ombyggnaden ger den kulturarvstäta brittiska glesbygden ett välbalanserat samtida tillskott.

Arkitekt: Lind Studio. Beställare: Reform Developments.

Gårdshuset, Stockholm

En bostadsgård i centrala Stockholm har fått en förtätning i ministorlek. Genom klassiska arkitektverktyg som rumssekvenser och ljusföring ger det maximalt utfall.

Arkitekt: Ateljé Nord. Beställare: Privat.

Höghult, Karlsborg

Ett gästhus i flera delar, som är en ensemble präglad av trähantverk, kontraster och en subtil monumentalitet i den lilla skalan.

Arkitekt: Fabel arkitektur. Beställare: Privat.

Nabben, Nynäshamn

Nabben är ett fritidshus som väver samman platsen under björkarna med den uttrycksfulla träkonstruktionen och de varsamt grupperade rummen.

Arkitekt: Studio He. Beställare: Xiao He.

Torö, Nynäshamn

Fritidshuset är ett oglamoröst uppdrag hanterat med poetisk pragmatism och idéburet experimenterande. Det landar i en diskret asymmetrisk harmoni.

Arkitekt: AT–HH. Beställare: Privat.

De nominerade arkitekterna och byggnadsverken presenteras i tidskriften Arkitektur.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.