Underskott på bostäder i över 200 kommuner

Underskott på bostäder i över 200 kommuner

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

207 av landets 290 kommuner uppger i 2021 års bostadsmarknadsenkät att det råder ett underskott på bostäder.

Även om antalet kommuner som bedömer underskott har minskat för fjärde året i rad som helhet, är underskottet alltså fortfarande stort. Det är framför allt grupper som är nya på bostadsmarknaden – unga, studenter och nyanlända men också personer med funktionsnedsättning och äldre personer som vill eller behöver byta bostad – som har svårt att få en bostad, uppger Boverket.

En ljuspunkt är dock att för fjärde året i rad minskar antalet kommuner som anger att man har underskott på bostäder för ungdomar. I årets enkät anger 177 kommuner att man har ett underskott på bostäder för ungdomar. Det är en minskning med 53 kommuner på två år.

– Vi ser dock en tydlig trend att antalet kommuner som saknar bostäder stadigt minskat sedan 2017, med nästan 20 procent, säger Jonas Högset, fastighet- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta, i en kommentar till Boverkets Bostadsmarknadsenkät som presenterades 18 maj.

Undersökningen visar också att bostadsbyggandet förväntas öka under 2021 och 2022. Totalt sett förväntar kommunerna att antalet påbörjade bostäder ökar med 3 procent år 2021 och med 11 procent år 2022.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.