Två installationsföretag växlar upp med Bygglyftet

nybyggda hus och byggkranar

Två installationsföretag växlar upp med Bygglyftet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Elteknikföretaget Nordelektro och VVS-företaget Ivab har valts ut som pilotföretag i Bygglyftet, en nationell satsning som ska ge företag i bygg- och installationsbranschen kraft att verka och växa i en föränderlig omvärld med fokus på hållbarhet, digitalisering och lean.

Bygglyftet är ett nationellt utvecklingsprogram riktat till företag i samhällsbyggnadsbranschen. Genom bland annat coaching och utbildning är målet att skapa konkurrenskraftiga bolag som kontinuerligt arbetar med att utveckla den egna verksamheten.

– Initiativet till Bygglyftet kommer i precis rätt tid. Den gröna omställningen pågår för fullt och förändrar vårt samhälle i grunden. Det innebär krav på nya kompetenser och förmågan att driva bolag på ett snabbrörligt sätt. De företag, som trots tuffa tider, satsar kommer stå starka när vi kommer ut på andra sidan, säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen, som är en av organisationerna bakom utvecklingsprogrammet.

Fossilfritt högst på agendan

I norra Norrland satsas det stort på omställning av industrin så att den i framtiden kan bidra till ett fossilfritt samhälle. Investeringar i fossilfri gruvdrift, produktion av fossilfritt stål, batteritillverkning samt andra projekt väntas skapa totalt 50 000 nya jobb i Norrbotten och Västerbotten.

Två installationsföretag med bas i Norrland ser möjligheten och behovet av ny kompetens för att hänga med i den snabba utvecklingen och på så sätt öka sin konkurrenskraft.

Nordelektro, en del av Comfort-kedjan, levererar både elinstallationer till privatpersoner såväl som avancerade lösningar för industrin. Företaget har installerat ett stort antal snabbladdare över hela Sverige men ansvarar också för alla kraftinstallationer på Northvolt Ett. Hållbarhet är ett centralt tema i verksamheten men också viktigt för koncern-vd Mattias Broman på ett personligt plan.

Förnyar kontinuerligt

– Genom Bygglyftet gör vi en långsiktig investering som kommer stärka vår konkurrenskraft ytterligare och ligga till grund för en hållbar tillväxt. Det var självklart för oss att ta den här chansen, säger Mattias Broman, koncernchef Nordelektro.

Infjärdens Värme AB, eller Ivab, som har genomfört stora rörarbeten åt Boliden, Hybrit, Sunpine och Kaunis iron, är mer än redo att anta Bygglyftets utmaning och ifrågasätta gamla arbetsmönster och metoder.

– Allt med Bygglyftet känns inspirerande! Men jag ser särskilt fram emot att bygga upp en lärande organisation som skapar framgång genom att kontinuerligt förnya sitt sätt att arbeta, säger Mari Nilsson, vd Ivab.

Fokus på kompetensförstärkning

Bygglyftet är ett nationellt utvecklingsprogram, initierat av bransch- och arbetsgivarorganisationerna Installatörsföretagen och Byggföretagen, och ska ge företag i bygg- och installationsbranschen kraft att verka och växa i en föränderlig omvärld. Fokus ligger på att väsentligt stärka kompetensen inom hållbarhet, digitalisering och Lean Construction.

Under hösten 2024 lanseras Bygglyftet på bred front och öppnar upp för fler företag i branschen.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.