Tre trender inom bygg och den geospatiala sektorn 2025

Tre trender inom bygg och den geospatiala sektorn 2025

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Konkreta värden genom AI, digitala tvillingar för ökad effektivitet och en upptrappad användning av mobil 3D-skanning.

Tekniken driver på hur vi utformar städer, byggnader och framtiden i stort. Teknik som skapar nya möjligheter, bättre förståelse och som kan förutse orosmoln innan dimman skingrats. Under 2025 kommer AI gå från hype till att göra verklig skillnad i praktisk tillämpning. Digitala tvillingar får fortsatt fäste och visar vägen för smartare beslutsfattande och smartare städer. Mobil kartläggning blir än mer användarvänlig och når allt fler tillämpningsområden. I grunden till allt detta ligger datan för att fullt ut kunna nyttja den potential som teknikutvecklingen innebär. Så även öppna plattformar och interoperabla lösningar som gör att datan kan delas aktörer emellan.

AI katalysator

Inom den geospatiala sektorn, som omfattar insamling, hantering, analys och visualisering av geografisk data, så förblir AI den stora katalysatorn som möjliggör för effektiva analyser av komplex insamlad data. Att genom AI förenkla beslutsfattande, förutse risker och uppfatta trender i allt från stadsplanering till trafik och allmän säkerhet. Genom att mäta och bearbeta data från tex havsnära stadsdelar så kan experter varnas om risker för översvämning. På samma sätt kan slitage på broar och tunnlar övervakas genom sensordata och AI användas för att identifiera tecken på slitskador och potentiella fel. När historisk data jämförs med realtidsdata så kan kritiska mönster förutses och avvärjas innan de uppstår. Detta är ett område där tekniken kommer göra stor skillnad.

Annons

En datadriven värld

Den typ av data som samlas in i realtid och mäter olika flöden och händelser drivs genom just sensordata. Beroende på plats och miljö så används tex. totalstationer, mobila laserscanners, luftburna system eller GNSS-antenner för att samla in data som bearbetas och kan presenteras på ett enkelt sätt. Leica Geosystems har länge varit ledande inom den geospatiala sektorn och ser en tydlig ökad efterfrågan av framförallt mobila scanners som på ett effektivt sätt kan skapa digitala 3D-modeller av omgivningen. När Leica Geosystems lanserade sin BLK-serie, den nästa generationen av laserscanners, så togs också ett stort steg inom reality capture. Att på ett praktiskt, lätthanterligt och precist sätt kunna generera digitala tvillingar på under minuten, detta genom att samla in miljontals datapunkter med ett enda knapptryck. Den handburna enheten BLK2GO har nyligen används i projektet ”Green Cubes” i Costa Rica. Ett projekt på initiativ av svenska R-evolution som använder hybridsensorer för att samla in data och skapa en digital kopia av 100 kvadratkilometer regnskog. Med hjälp av BLK2GO och LiDAR-drönare så mäts både volym och artrikedom från mark och luft. Denna typen av projekt är bara början på teknikens möjligheter.

Den smarta staden

Hexagon släppte i höstas en rapport om digitala tvillingar där statistik för bland annat tillämpning och tillväxten för digitala tvillingar presenterades. I rapporten framkom det att effektivitet toppade som den främsta fördelen bland de tillfrågade bolag som valt att applicera tekniken. Allt fler projekt, likt exemplet med Green Cubes, påvisar nytta och värde med en digital tvilling vilket också sannolikt kommer driva på användandet. Oavsett om det handlar om en regnskog, en stad eller en fastighet så kommer en digital spegling av verkligheten att skapa värdefulla insikter som kan användas för att optimera drift, affär och hållbarhetsmål. En teknik självklar för framtiden i den alltmer datadrivna världen. Rätt använt så kommer teknikens möjligheter att nå sin fulla potential.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.