Trafikplats och kajakhus tävlar om Träpriset 2020

Trafikplats och kajakhus tävlar om Träpriset 2020

ANNONS

Annons

Branschorganisationen Svenskt Trä har tillkännagivit de 12 finalister som tävlar om Träpriset 2020. Bland de nominerade finns bland annat Vasaplan i Umeå och ett kajakhus i Sörmlands skärgård.

Till Träpriset 2020 har sammanlagt 130 tävlingsbidrag kommit in. Av dessa har juryn besökt 40 byggnader och av dessa har 12 byggnader nominerats. En tydlig trend för i år är att det är många publika byggnader med bland bidragen vilket även avspeglar sig bland de 12 finalisterna. Fem av de nominerade objekten räknas som offentliga byggprojekt.

– Vi har i detta Träpris konstaterat att trä tar ny mark. Eran då trä ansågs var bara småhusens byggmaterial är helt klart förbi. Att utvecklingen går mot fler publika byggnader så som flervåningshus, sporthallar och andra samlingslokaler visar att trä vunnit acceptans genom hela värdekedjan. Det fina är att fler i samhället, genom denna utveckling, får ta del av god träarkitektur, säger Alexander Nyberg, arkitekt och ansvarig för Träpriset på Svensk Trä.

Övriga finalister är Villa Idun-Lee av Nadén Arkitektur och Kolbe Arkitektur, Tehuset av Jarand Nå, Bornstein Lyckefors kubistiska trähus Späckhuggaren och Brf Qvillestaden, Nya Nibble Gård av Pietsch Arkitekter och Asante Arkitektur & Design, Arklabs radhusprojekt Modet, Lofthuset Orbaden av Hanna Michelson, Wingårdh Arkitekters Kyrkogårdspaviljongen i Sundbyberg, House for Mother av Förstberg Ling och Södersvik Arkitekturproduktions ateljé på Rådmansö i Roslagen.

Vinnaren kommer presenteras på Träprisgalan som hålls på Berns i Stockholm den 19 mars nästa år.

Vasaplan i Umeå och kajakhus i Sörmlands skärgård. Foto: Åke E:son Lindman

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.