För första gången på drygt 150 år renoveras Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm. Den anrika byggnaden ska rustas upp såväl invändigt som invändigt. Ambitionen är att museet efter renoveringen uppfyller kraven för Miljöbyggnad Silver.
Nationalmuseum invigdes 1866 som Sveriges konstmuseum för folket. Det pampiga huset byggdes dock utan dagens moderniteter och uppfyller inte de krav som finns på en modern museibyggnad. Ett och ett halvt sekel senare genomförs nu en omfattande upprustning för att museet ska kunna hålla internationell standard i fråga om klimat, brandskydd, säkerhet, arbetsmiljö och logistik. Målet är att genom restaureringen skapa ett miljövänligt och grönt museum. Ambitionen är att renoveringen ska leda till att Nationalmuseum uppfyller kraven för Miljöbyggnad, silvernivå. När det gäller energianvändning är ambitionen att klara kraven för EU:s Green Building.
På agendan står bland annat tilläggsisolering av taket. Det borras hål i takkupolerna för att förse pelarsalarna under med ny ventilation och sprinklers. Det nya museet får två klimatiserade utställningsvåningar där temperaturen ligger på 20 grader varmt och 50 procents luftfuktighet. När museet fick elektriskt ljus på 1920-talet sattes fönstren igen. Nu släpps ljuset återigen in med över 300 nya högteknologiska fönster. Specialglaset fångar det skadliga solljuset för att skydda konstverken. Det installeras också solskyddsgardiner som filtrerar ljuset. Byggnaden får också ett ansiktslyft utvändigt. Trasiga stenar byts ut i fasaden och även taket får nya kopparplåtar.
Dessutom ska ytorna öka med 2 300 kvadratmeter då man vill kunna ta emot fler besökare. Ljusgårdarna, som i dag är hörsal och restaurang, byggs om till utställningsytor. 2017 beräknas de första besökarna kunna släppas in i det nyrenoverade Nationalmuseum.
Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum