ANNONS
Tornet och White får markanvisning för trähusområde

Tornet och White får markanvisning för trähusområde

annons
ANNONS

Nu står det klart att det blir White Arkitekter som, tillsammans med fastighetsaktören Tornet tilldelas markanvisningen i området Åsen, Jönköping, där ett hundratal nya hem byggas.

Väster om centrum ligger det 13 000 kvadratmeter stora Åsen, där ett nytt område med plats för omkring 100 bostäder ska växa fram. I det vinnande förslaget har White ritat ett helt område i trä där stadsvillor integreras med den grönskande omgivningen. Stadsvillorna delas upp på två till sex lägenheter per plan och byggs i massivt trä rakt igenom. Invändigt finns synliga träbjälkar och öppna ytor där träet får ta plats och även utvändigt är träkänslan i fokus.

– Vi är så glada att vi fått det här förtroendet, och ser fram emot att vara med och bygga ut Jönköping! Jönköping är en trästad, och vi vill bevara den känslan. I vårt förslag har vi skapat ett helt nytt område, helt i trä, som verkligen hänger samman med staden. På White har vi gjort studier som visar att vi mår bättre i trähus. Det vill vi ta till vara på här, säger Jan Larsson, ansvarig arkitekt på White.

Förslaget innehåller även gröna stråk, ett gemensamt växthus, en fruktlund och en porlande bäck för att bjuda in till social samvaro. White har även lagt stor vikt vid att det nya området ska smälta in i de befintliga omgivningarna genom att bland annat integrera gårdarna med omgivande grönska och bädda in parkeringsplatser in i det gröna.

Kommunens plan är att byggstart ska ske inom ett år.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.