ANNONS
TMF: “Renoveringsskulden krymper – inarbetad om fem år”

TMF: “Renoveringsskulden krymper – inarbetad om fem år”

annons
ANNONS

Renoveringstakten i miljonprogramsområdena har varit hög under 2019, vilket gör att renoveringsskulden i hyresbeståndet fortsätter att krympa och bör vara inarbetad om fem år. Det konstaterar Trä- och Möbelföretagen, TMF, i en rapport som har tagits fram i samarbete med Prognoscentret.

Vid nollmätningen år 2013 uppskattades antalet lägenheter inom miljonprogrammet i behov av renovering till cirka 471 000. TMF:s renoveringsrapport 2019 visar att det i genomsnitt renoverats cirka 54 000 lägenheter om året, vilket gör att det nu återstår cirka 155 000 lägenheter och att två tredjedelar är upprustade.

– Renoveringarna har taktat på bra under 2019 och hög renoveringstakt är givetvis en utveckling som är oerhört positiv för många av TMF:s företag. Renoveringsplanerna är fortsatt ambitiösa och ligger på stabila nivåer. Vi ser just nu ingen avmattning i renoveringstakten så inom fem år bör renoveringsskulden vara inarbetad, säger Martina Hallgren, projektledare inom branschutveckling på TMF för dörrar, fönster, trappor och trägolv och ansvarig för rapporten.

Ekonomi största hindret

I årets rapport har det också ställts frågor om hinder för renovering och här anges skärpta regelverk som ett betydande problem även om främsta hindret är någon form av ekonomiska skäl, som att man inte kan ta ut kostnaderna genom höjda hyror. Rapporten visar även ett svagt intresse för att söka investeringsstöd – ett stöd som hittills haft en liten effekt på renoveringsmarknaden.

Minskad nyproduktion

Den höga renoveringstakten har inneburit en viss förskjutning inom byggbranschen och en resursförflyttning ifrån nyproduktion.

– Det är klart att det är glädjande att renoveringstakten har ökat, även om det känns kluvet eftersom det sker på bekostnad av en minskad nyproduktion. Vi ser ett tydligt skifte där nyproduktionens kapacitet har förflyttats till renoveringsskulden hos främst miljonprogrammet, säger TMF:s bostadspolitiska expert, Gustaf Edgren.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.