Tegelgigant siktar på klimatneutral tillverkning

Tegelgigant siktar på klimatneutral tillverkning

ANNONS

Annons

Tegeltillverkaren Wienerberger har ingått avtal med Nature Energy om att 50 procent av energin till deras nordiska tegelproduktion från 2022 ska komma från biogas.

Den biogas som i framtiden ska driva produktionen på Wienerbergers tegelverk framställs bland annat på biogasanläggningen Nature Energy Glansager i danska staden Sønderborg. Här använder Nature Energy biologiskt avfall från livsmedelsindustrin och andra industrier, samt restprodukter från lantbruket, för att producera CO2-neutral biogas, som därefter skickas ut i gasnätet.

– Vi vill ta ansvar för den gröna omställningen i Norden, och med det nya avtalet tar vi ett jättesteg framåt mot vårt mål om CO2-neutral produktion år 2050. Avtalet betyder att man även i framtiden kommer att kunna bygga med tegel, säger Henrik Dietrichsen, Regional Managing Director Nordics på Wienerberger, och fortsätter.

– I Danmark har vi en helt unik infrastruktur, som betyder att vi till skillnad från i stort sett alla andra länder inte behöver bygga upp egna biogasanläggningar ute hos företagen. Vi kan därför börja med detsamma, och vi har valt att starta stort genom att ersätta 50 procent av naturgasförbrukningen med biogas. Och detta trots att efterfrågan på grönt fasadtegel först nu så smått har börjat visa sig, och därmed ännu inte helt matchar de väsentliga merkostnaderna för biogasen.

För ett år sedan lanserade bolaget LESS, ett fasadtegel med 10 procent mindre material. Allt LESS-fasadtegel tillverkas idag med biogas, vilket bidrar till att sänka CO2-utsläppen från produktionen med 60–80 procent. Wienerberger har också utarbetat en EPD (miljövarudeklaration) på LESS.

– Vi satsar brett på en lång rad initiativ inom både produktutveckling, inköp, energiförbrukning, optimering av tillverkningen och logistik för att säkerställa en ambitiös grön omställning tvärs över koncernen. I Norden är biogas ett fokusområde, i Belgien gör vi försök med elugnar och i Österrike satsar vi på värmepumpssystem. Vi har tagit ett mycket stort steg med avtalet om 50 procent biogas redan från nästa år, men vi slutar inte förrän vi är ända framme i mål, avslutar Henrik Dietrichsen.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.