ANNONS
Swerocks ECO-Betong vinner Nordbyggs Guldmedalj

Swerocks ECO-Betong vinner Nordbyggs Guldmedalj

annons
ANNONS

Betongen, som innehåller slagg från stålindustrin, har röstats fram som Årets mest innovativa produktnyhet.

– Jag tror ECO-Betong har fått stor uppmärksamhet tack vare dess egenskaper, där bra prestanda kombineras med minimering av CO2-utsläpp, säger Karl-Gunnar Karlsson, VD på Swerock. Produkten vi utvecklat underlättar helt enkelt för våra kunder att göra ett klimatförbättrande val. Betong där den energikrävande cementen delvis ersätts med slagg är en väl beprövad produkt internationellt och har många tekniska fördelar. Livslängden blir längre och beständigheten högre, den blir även tätare och mer motståndskraftig mot skadliga ämnen. ECO-Betong kan, beroende på typ av användningsområde, minska betongens klimatbelastning med upp till 50 procent.

Svensk produktion

Det bindemedel som används till ECO-Betong är en biprodukt från ståltillverkning. Swerock, som är en del av Peab-koncernen, har via sitt dotterbolag Swecem investerat över 100 miljoner i en fabrik i Oxelösund där masugnsslagg från SSAB tas emot lokalt för att sedan granuleras och malas till ett bindemedel.

– Utnyttjandet av en lokal biprodukt är ett bra exempel på hur vi verkar efter Peabs övergripande strategi – ett närproducerat samhällsbyggande. Vi blir resurseffektiva och säkrar samtidigt vår tillgång på slagg, säger Karl-Gunnar Karlsson. Genom att ha slaggproduktionen inom landets gränser minskar också behovet av klimatpåverkande transporter markant. I dag importeras slagg från andra länder.

Tävlingen är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Nordbygg och Svensk Byggtjänst. “Användningen av slagg (och flygaska) är inte nytt men i Sverige har senaste revideringen av betongstandarderna möjliggjort den framtida utvecklingen av alternativa bindemedel och nya klimatförbättrade produkter. Eco-Betong, klimatförbättrad betong, tjänar vårt framtida hållbara samhällsbyggande och förtjänar att uppmärksammas och spridas brett,” lyder en del av juryns motivering till Swerocks förstaplats.

– Hållbart och klimatsmart var ett genomgående tema hos årets kandidater till Nordbyggs guldmedalj, där juryn var eniga i valet av ECO-Betong. Utvecklingen av ECO-Betong ser jag som bra exempel i strävan att nå betongindustrins vision om en kraftigt minskad klimatpåverkan, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

Peter Söderberg, projektledare på Nordbygg lämnar över priset till Karl-Gunnar Karlsson, VD på Swerock.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.