Sveriges mest hållbara städer – studentstäder i toppen

Sveriges mest hållbara städer – studentstäder i toppen

ANNONS

Annons

I den sjätte upplagan av Samhällsbarometern från konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur har Sifo frågat ca 5 000 svenskar om hållbarheten i sina städer. Lund och Örebro är Sveriges mest hållbara städer och minst nöjda är invånarna i storstäderna Göteborg och Stockholm.

I Samhällsbarometern 2021 har invånarna i Sveriges tolv största städer fått bedöma sina städer inom områdena stadsplanering, hållbarhet och digitalisering. Årets stora vinnare inom hållbarhet är Lund med 60 procent nöjda invånare. De toppar listan före Örebro, Linköping och Helsingborg. Sämst betyg får Göteborg, där är endast 41 procent av invånarna nöjda med hållbarhetsarbetet i staden, i botten hamnar också Stockholm, Västerås och Norrköping.

Noterbart i Samhällsbarometern är också att invånarna upplever en markant förbättring i sin syn på företagens ansvarstagande. Från 2019 till 2021 har invånarnas upplevelse av huruvida företagen tar ansvar för miljö och hållbarhet ökat med hela åtta procentenheter. Under 2019 upplevde 22 procent att företagen tar ansvar medan siffran under 2021 var hela 30 procent.

– Vårt växande fokus på hållbarhet och klimatfrågan har stor effekt på hur vi ser på våra städers utveckling. Lund är den stad som kommit längst men det är Jönköping och Stockholm som förflyttat sig mest. Utvecklingen går åt rätt håll och vi ser er stor mätbar skillnad där fler upplever att deras städer gör allt mer, säger Nicke Rydgren, COO på PE Teknik & Arkitektur.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.