Nya Ångströmlaboratoriet i Uppsala invigt

Foto: Mattias Bardå / Jason Strong

Nya Ångströmlaboratoriet i Uppsala invigt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ångströmlaboratoriets nya entré- och signaturbyggnad står nu klar. Bygget är det största i Uppsala universitets historia.

För 25 år sedan invigdes Ångströmlaboratoriet med syfte att samla fysik, kemi och teknik i ett och samma hus. Under åren har verksamheterna expanderat och det, tillsammans med viljan att föra universitetets framgångsrika IT-forskning närmare övrig verksamhet, la grunden till Uppsala universitets största byggprojekt genom tiderna – nya Ångströmlaboratoriet.

Nya Ångströmlaboratoriet, som invigdes av Kronprinsessan Victoria den 13 maj, omfattar de två nya byggnaderna hus 9 och 10 samt diverse ombyggnationer i befintliga hus. I nya Ångströmlaboratoriet samlas universitetets tekniska och naturvetenskapliga institutioner med bland annat forskningsgrupper inom fysik, kemi, matematik, materialvetenskap och IT. I de två nya husen på sammanlagt totalt 30 000 kvadratmeter finns, utöver kontors- och undervisningslokaler, bland annat aula, bibliotek, restaurang och lärosalar. Byggprojektet certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Arkitekt och generalkonsult

PE har haft ansvar som arkitekt och generalkonsult samt uppdrag inom landskapsarkitektur, el- och teleprojektering och projektledning.

– Den första konceptidéen lever tydligt kvar i den färdiga byggnaden, berättar Marika Axén, ansvarig arkitekt SAR/MSA på PE Teknik & Arkitektur.

Detta är en av Uppsala universitets större anläggningar där PE Teknik & Arkitektur tillsammans med fastighetsägaren Akademiska hus och Uppsala universitet har förverkligat en attraktiv kunskapsmiljö anpassad till dagens och framtidens krav på ett internationellt ledande universitet.

– Vi tog ett tydligt grepp och levererade tidigt ett starkt arkitektoniskt koncept som har svarat upp mot universitetets önskemål. Att vår grundidé blev så likt slutresultatet är väldigt häftigt. Vi är många som på olika sätt har bidragit med innovativa och hållbara lösningar för att förverkliga konceptet, säger Marika Axén, arkitekt SAR/MSA på PE och generalkonsult för projektet.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.