Sverige behöver en digitaliseringsstrategi för hantering av översvämningsrisker

Sverige behöver en digitaliseringsstrategi för hantering av översvämningsrisker

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

De senaste veckorna har Spanien drabbats av skyfall med katastrofala konsekvenser. Men även Sverige har återkommande översvämningar som orsakar stora skador och behoven att modernisera och anpassa V/A-systemen är enorma. Regeringen har utrett hur hanteringen av vattenfrågor kan förenklas vid byggande. Men för att minska översvämningsriskerna i praktiken behövs en effektiv användning av modern teknik och data på kommunnivå, vilket kräver nationellt samarbete, skriver Caryn Novak på Autodesk. 

Innan höstens skyfall drabbade delar av Spanien såg vi i Sverige även denna sommar hur flera kraftiga skyfall skapat översvämningar som resulterat i svåra skador på fastigheter och krislägen för kommuner. En föråldrad och feldimensionerad dagvattenhantering gör att omfattande nederbörd på kort tid svämmar över vatten- och avloppssystemen. Behoven av att modernisera V/A-systemen är överhängande och kommer att kosta miljarder samtidigt som det riskerar att ta lång tid.

Ökade översvämningsrisker i framtiden
Försäkringsbolagen rapporterar att förra året var ett av de dyraste på ett decennium när det gäller översvämningsrelaterade skador. Översvämningar hotar inte bara fastigheter utan även infrastruktur, jordbruk och miljö. Enligt SMHI kommer vi sannolikt att uppleva mellan 20 och 40 procent fler skyfall vid seklets slut. Detta beror på att atmosfärens uppvärmning ökar mängden vattenånga, vilket leder till mer intensiva skyfall.

Kommuner och fastighetsägare kämpar redan idag med att förhindra och mildra översvämningsskador, men det råder en brist på samordning och helhetssyn i hanteringen av dessa frågor. Enligt Svenskt Vatten finns ingen myndighet med övergripande ansvar för vatteninfrastruktur, och det råder även en osäkerhet på regeringsnivå om vilket departement som ansvarar för detta område. Även om Naturvårdsverket och Boverket har gett vägledning för hållbar dagvattenhantering är detta inte tillräckligt.

Problemet med befintlig dagvattenhantering
Ett grundläggande problem är att kommunerna ofta leder regnvattnet ner i avloppet, som inte klarar av de ökande mängderna nederbörd. Strategier som grönytor för att absorbera vatten har börjat tillämpas, men stadsplanering är komplicerad, och de juridiska och finansiella utmaningarna är omfattande. Att bygga om befintlig infrastruktur för att hantera stora mängder dagvatten är svårt, särskilt för kommuner med begränsade ekonomiska resurser.

En ny väg framåt: teknik och samarbete
För att hantera framtidens vattenutmaningar krävs en kombination av teknik, partnerskap och regelförändringar. Analys och dataanvändning i tidiga planeringsfaser är avgörande. Sverige har tillgång till stora mängder hydrologisk data och analysverktygen förbättras ständigt, vilket ger goda förutsättningar att lösa problemen.

En lovande teknik är användningen av digitala tvillingar – datadrivna modeller som visualiserar och simulerar översvämningsscenarier. Denna teknik kan ge prognoser och scenarier av hög kvalitet, vilket gör det lättare att planera och hantera vattenflöden. Men för att detta ska fungera krävs tillgång till omfattande och välstrukturerad data som täcker hela vattenkretsloppet.

För att Sverige ska kunna hantera översvämningar orsakade av klimatförändringar, krävs följande åtgärder:

Utveckla en nationell digitaliseringsstrategi: Sverige behöver en övergripande strategi för att hantera översvämningsrisker med hjälp av modern teknik och dataanalyser.
Tillgång till relevant och strukturerad data: Säkerställ att kommunerna har tillgång till och kan använda relevant data som är strukturerad och lätt att hantera i planeringsprocessen.
Stöd för digital teknik: Många kommuner saknar kompetens för att använda digitala verktyg som digitala tvillingar. Det krävs stöd och utbildning för att kunna dra nytta av dessa verktyg.
Nationellt ledarskap: En myndighet bör ta ansvar för att leda och samordna arbetet med digital vattenhantering, så att kommunerna inte står ensamma med dessa utmaningar.
Genom att implementera dessa åtgärder kan Sverige bli ett föregångsland när det gäller att hantera översvämningsrisker och klimatförändringarnas konsekvenser

Caryn Novak

Water Innovation Manager
Autodesk

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.