Svensk Betong tar fram EPD:er för sex betongsorter

Svensk Betong tar fram EPD:er för sex betongsorter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som ett led i betongbranschens hållbarhetsarbete har Svensk Betong tagit fram EPD:er (Environmental Product Declaration) för sex olika betongsorter.

Syftet är att förse byggare och användare av betong och betongkonstruktioner med kvalitetsgranskad miljödata för betong samt att bidra till ökad efterfrågan och användning av klimatförbättrad betong. Svensk Betongs EPD:er är framtagna för betong som används både till prefab och platsgjutet och är baserade på några exempel på vanliga betongsorter för bostäder, hus och anläggningar. De följer europeisk standard EN 15804 och omfattar del A1-A3 i byggnadens livscykel, den så kallade produktionsfasen. Koldioxidupptag under driftstiden ingår inte. För att kunna användas för ett specifikt projekt måste vissa villkor vara uppfyllda vad gäller använt bindemedel och halt. I EPD:erna redovisas 7 olika miljöpåverkansfaktorer varav klimatpåverkan (uttryckt som kg CO 2 ekv) är en. För betong är det främst använt bindemedel och mängd som påverkar hur stor klimatpåverkan blir.

– EPD kan bidra till ökad efterfrågan och användning av klimatförbättrad betong genom att betongens miljöpåverkan beräknas och redovisas på ett standardiserat sätt och med verifierade indata och utgör därmed ett kvalitetssäkrat underlag för förbättringar. Tillverkarna ges möjlighet att utveckla betong med lägre klimatpåverkan och användarna får tillgång till tillförlitliga miljödata och möjlighet att efterfråga klimatförbättrad betong – fortfarande med full kontroll på bibehållen funktion och livslängd i den färdiga byggnaden, säger Malin Löfsjögård, VD Svensk Betong.

Ett faktablad har tagits fram med information om vad en EPD är och hur den kan användas.

– Det är viktigt att komma ihåg att miljödata i EPD för olika byggprodukter aldrig kan jämföras så länge inte funktion och livslängd är lika. Det betyder i praktiken att betong kan jämföras med betong med samma funktion, men aldrig med andra material med andra egenskaper och livslängd, säger Malin Löfsjögård, VD Svensk Betong.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.