Fastighetsbolaget Vasakronan har utvärderat ett av sina batterilager som ska lagra överskottsel från solceller och resultatet blev sämre än väntat.
Vasakronan har sedan några år tillbaks försett flera av sina fastigheter med solceller. Majoriteten av elen som solcellsanläggningarna producerar används i fastigheterna men det finns även flera fastigheter som tidvis har högre elproduktion än elbehov vilket innebär att överskottet levereras ut på nätet.
Med ny batterilagringsteknik såg Vasakronan en möjlighet att lagra elöverskottet i fastigheten och samtidigt kapa effekttoppar för att sänka sin elnätsavgift (månadseffektavgiften bestäms av den högsta medeleffekt som levereras till en fastighet under en månad). Dessutom skulle lagret göra det möjligt att köpa el från nätet när priset är lågt och leverera el till fastigheten när den är dyr att köpa från nätet.
För hög inköpskostnad i förhållande till elpris
De installerade ett batterilager på en solcellförsedd fastighet i centrala Uppsala och lät sedan resultatet utvärderas i examensarbete “Ekonomiska och tekniska möjligheter med batterilager” av den blivande civilingenjören Oskar Häger.
Resultaten i examensarbete visar att det är svårt att få lönsamhet i batterilagret, inköpskostnaden är helt enkelt för hög i förhållande till elpriset. Utvärderingen visade också att batterilagret inte kunde lagra all överskottsel som solcellerna genererade och att det var komplicerat att hitta en optimal styrstrategi för batterilagret.
– Det jag främst hade hoppats var att det skulle vara enklare att styra hur man kapar effekttopparna, säger Ulf Näslund, teknisk chef på Vasakronan i Uppsala.
En av de viktigaste upptäckterna inom projektet är enligt honom att det krävs väldigt mycket och väldigt bra styrning för att kunna optimera användningen av ett batterilager. Och eftersom de flesta fokuserar på att främst lagra överskottsel så har det varit svårt att hitta leverantörer med bra teknik för att kapa effekttoppar.
– Men vi lärde oss väldigt mycket på det här projektet, så det känns absolut inte bortkastat.
Nu kommer Vasakronan att avvakta pris- och teknikutvecklingen innan de köper in nya batterilager. Och utvärdera ett annat projekt som eventuellt kan öka deras egenanvändning av solel.
Likströmnät mellan fyra fastigheter
I ett pilotprojekt har Vasakronan kopplat ihop fyra av sina fastigheter i Uppsala i ett 760 volts likströmnät. Tanken är att ett eventuellt överskott av solcellsel ska kunna fördelas mellan fastigheterna efter behov istället för att matas ut på elnätet.
Därmed hoppas Vasakronan på att inte att behöva köpa lika mycket energi och effekt från elnätet som tidigare. De räknar med en besparing om 30 000 kronor om året.