Sex glasbubblor böjda på en limträstomme. Så kan den nya inomhusparken vid S:t Eriksplan se ut om förslaget från Utopia arkitekter, Glasbranschföreningen och Sveriges Träbyggnadskansli blir verklighet.
S:t Eriks inomhuspark är uppförd i form av en bärande limträkonstruktion klädd i välvt glas. Parkbyggnaden består av sammanlagt sex sammanlänkade ellipsoid-lika volymer av varierande storlek och form. Byggnaden blir knappt 23 meter hög, i nivå med takfoten på intilliggande hus, och får en yta på cirka 1 500 kvadratmeter. Inomhusparken är tänkt att fungera som en publik plats för lek, umgänge, kontemplation och kulturupplevelser. Med en kontrollerad inomhusmiljön ges möjlighet till en park som erbjuder grönska och värme även under årets kalla månader. Enligt Utopia arkitekter skulle byggnaden under en stor del av året kunna producera sin egen värme. Under årets kallare del bör parken kunna återanvända värme ur frånluft från den intilliggande tunnelbanan och garaget under St Eriksplan.
Utopia arkitekter påpekar att det finns många offentliga platser i Stockholm som är dåligt omhändertagna för att skapa en levande stadsmiljö som möjliggör umgänge mellan invånarna och lyfter fram S:t Eriksplan som ett sådant exempel. Området är tätbefolkat och S:t Eriksplan är en knutpunkt för lokaltrafik med sin tunnelbanestation och busshållplats för bland annat två stombusslinjer. Parken är tänkt att placeras på platsen som i dag till stor del täcks av en upphöjd gräsyta omgärdad av en hög kantsten.
Inomhusparken är det första i en serie förslag för utvecklingen av Stockholm som Utopia kallar Utopia Ideas. Projektet är delfinansierat av Glasbranschföreningen och Sveriges Träbyggnadskansli.
– Glasbranschen arbetar för att skapa ljusa miljöer och Utopias förslag är spännande och attraktivt. Dessutom fullt genomförbart med böjda laminerade glas. Både för maximalt dagsljusinsläpp och styrka att tåla såväl konstruktionen som den utsatta stadsmiljön. Vi tror mycket på den här typen av konceptuella parker, som vi ser som intressant för flera olika platser runt om i landet, säger Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen.
Illustration: Utopia arkitekter