Stålbyggnadspriset till Sofieros bro

Foto: Dissing + Weitling

Stålbyggnadspriset till Sofieros bro

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I konkurrens med sex nominerade och tre finalister blev det till slut Sofias bro på Sofiero som utsågs till årets vinnare av Stålbyggnadspriset.

Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen. Och i år blev det alltså Sofias bro på Sofiero som tog hem priset. Vinnaren presenterades på Stålbyggnadsdagen i Stockholm 28 oktober. Mikael Löfving från Helsingborg Arena & Scen samt Torgny Johansson från Helsingborgs stad var med och tog emot priset tillsammans med arkitektbyrån Dissing + Weitling.

– Vi är mycket glada och stolta över utmärkelsen. När vi påbörjade projektet hade vi en vision om att skapa en större tillgänglighet i parken genom att förbinda båda sidorna av ravinen med en bro. Bron möjliggör att alla, oavsett funktionsvariation, kan uppleva den storslagna rhododendronblomningen. Men det var viktigt att bron skulle vara elegant och ha ett eget visuellt utryck utan att konkurrera med parkens skönhet. Sofias bro har blivit en succé bland våra besökare. Att vi nu har fått Stålbyggnadspriset 2021 är en bekräftelse på att visionen blev verklighet! säger Mikael Löfving, trädgårdschef på Sofiero.

Annons

Bron, som invigdes 2018, knyter samman slottsparkens olika delar och skapar en möjlighet för alla att njuta av blomsterprakten i ravinen. Brobanan kröker sig i en öppen s-form, och ansluter till parkens slingrande stigar. Bron ger en illusion av att den böjer sig i sidled, men dess konstruktiva lådbalk är spikrak. Med utnyttjandet av balkens vridstyvhet har man kunnat bygga en strukturellt enkel konstruktion, samtidigt som alla uppfattar bron som slingrande.

“Konstruktionen är kongenial med form och funktion, och lika vacker för den som går över bron, som för den som betraktar den underifrån. Här har stålets möjligheter tagits väl tillvara. Brons hela gestalt, de smäckra och eleganta detaljerna, vittnar om hur bra det kan bli när arkitekt och konstruktör har arbetat tillsammans från skiss till genomförande,” lyder juryns motivering.

Silverbalken till Rutger Gyllenram

Under Stålbyggnadsdagen delades även Silverbalken ut, Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Rutger Gyllenram, vd och grundare av företaget Kobolde & Partners, blev årets pristagare. Bolaget utvecklar tjänster och programvara inom hållbar stål- och metallframställning. Företaget samarbetar med såväl industrin som tekniska högskolor. Sedan 2008 har Rutger arbetat med frågor kopplade till strategisk standardisering inom hållbarhetsområdet på Europanivå.

“Rutger Gyllenram tilldelas Silverbalken 2021 för att han i mer än tio år med emfas bidragit till en för industrin mycket positiv utveckling av standarder relaterade till hållbarhetsfrågor. På den europeiska arenan har han flyttat fram och stärkt stålbyggnadsbranschens och stålindustrins intressen. Återbruk och återvinning är numera obligatoriska områden att beakta då olika materialslag ska värderas i hållbarhetsdiskussionerna. Rutgers engagemang för stålet som byggmaterial märks inte minst i rollen som påverkare i kommittéer och arbetsgrupper. Han är även en förebild för unga teknologer och samhällsbyggare som funderar över en karriär inom stålets underbara värld. Det är med stor glädje som Stålbyggnadsinstitutet tilldelar 2021 års Silverbalk till Rutger Gyllenram,” lyder juryns motivering.

Intervju med Rutger Gyllenram: Enklare att jämföra miljödeklarationer med ny standard för stål

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.