Solar Egg vann Stålbyggnadspriset

Solar Egg vann Stålbyggnadspriset

Annons

Det blev den numera världskända och  flyttbara bastun som fick ta emot Stålbyggnadspriset 2017. Värtatterminalen i Stockholm och Malmö Saluhall i Malmö fick varsitt hedersomnämnande.

Stålbyggnadspriset delas ut vartannat år till ett byggnadsverk som, enligt SBI, på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen.

Mottagarna av årets pris var både glada och överraskade av Stålbranschens val.
–Tack, det är både oväntat och kul att få ta emot ett pris från den här delen av världen, sa Mats Bigert, från konstnärsduon Bigert & Bergström, vilka stått för idé och arkitektur.

Juryns motivering löd:
Solar Egg är ett konstruktivt smycke i stål tillägnat Kirunaborna. Grunden för denna innovativa flyttbara sociala skulptur är idén om en plats för samtal. I form av en distinkt behållare, ett ägg helt av rostfri självbärande stålplåt, ryms ett rum för värme och reflektion, vår traditionella bastu. 
Äggformens facettering bryter upp och reflekterar omgivningarna i olika fragment, som associerar till den komplexitet som ryms i Kirunabornas diskussion kring klimat och hållbar samhällsbyggnad. Solar Egg springer idémässigt direkt ur gruvan med stålet som material. Till fullo integrerat i konstruktion och form. Där modern teknik möter traditionellt hantverk. Där föränderlighet möter beständighet. Där det hållbara blir liktydigt med det lätt demonterbara. Det lätt flyttbara.

Ett Solar Egg, liten i skalan men stor i tanken, som kan inspirera och bana väg för kommande större projekt. Som att flytta en stad!

Företagen bakom Solar Egg är:
Arkitekt: Bigert & Bergström
Konstruktör: Komposit & Mekanik
Beställare: Riksbyggen
Stålentreprenör: Hangmen AB

Förutom det stora Stålbyggnadspriset, delades två hedersomnämnanden ut. Dessa gick till Värtatterminalen i Stockholm och Malmö Saluhall i Malmö.

 

Annons

Leave A Comment