Genom det tvååriga projektet Would Wood ska spill inom träindustri och jordbruk omformas till ett formbart och hållbart byggnadsmaterial.
Sveriges innovationsmyndighet Vinnova kommer att stödja utvecklingsprojektet Would Wood med 7 456 000 kronor. Inom det tvååriga projektet samarbetar arkitekter och ingenjörer med maskinteknik- och materialforskare för att utveckla nya design- och produktionsprocesser för byggsektorn. Målet är att ta fram ett antal fullskaleprototyper av byggdelar som ska certifieras för att kunna användas .
-Inom byggnadsindustrin är spill ett stort problem. Många av de byggnadsmaterial vi använder i våra projekt har en hög andel spill, eftersom vi skär bort det vi inte vill använda. Would Wood vill lösa problemet genom additiv tillverkning, säger Jonas Runberger, ansvarig för utvecklingsnätverket Dsearch på White och konstnärlig professor på Chalmers ACE
Till skillnad från konventionell ”subtraktiv” tillverkning där material avlägsnas från ett fast block för att skapa den önskade delen, så börjar ”additiv” tillverkning (ofta kallad 3D-printing) med ingenting, och bygger upp delen lager för lager tills den är färdig, vilket bidrar till mindre spill under produktionen.
En av restprodukterna som de riktar in sig på inom Would Wood enligt Jonas Runberger är sågspån.
– Där tror vi att det finns en stor del som kan komma till användning. Och inom jordbruket är sidoprodukter från tillverkning av havre något vi tittar närmare på.
Förutom White medverkar även RISE Innventia, Chalmers ACE, KTH Maskinteknik, StoraEnso, Ragn-Sells, Scania, Veidekke och Phenotype Studio i projektet.