Skärvet – vårdboende som sticker ut

Skärvet – vårdboende som sticker ut

ANNONS

Annons

Fasaden på vårdboendet Skärvet, i Växjös nya stadsdel Bäckaslöv, sticker ut med sitt textilliknande geometriska mönster.

Arkitektkontoret Kjellander Sjöberg inspirerades av virkade mönster och spetsdukar i utformningen av den L-formade, fyra våningar höga byggnadens exteriör, förklarar ansvarig arkitekt Lena Viterstedt.

– När vi visste att förutsättningen var ett industriellt byggande med prefabricerade fasadelement, kändes det viktigt att föra in ett omhändertaget uttryck. På ett sätt bejakar vi byggnadssättet och redovisar alla skarvar och element tydligt, till och med förstärker dem med omfattningar i betongen. Vi lade till och med till fler skarvar och omfattningar. Effekten blir att vi lurar ögat lite, och ger upplevelsen av mönstret, väven, framför upplevelsen av byggnadssättet.

Frihet med klinker

Skärvets fasad pryds av klinker, ett material som gav arkitekterna stor frihet i utformningen, menar Lena Viterstedt.

– Vi fann att klinker som material fungerade väldigt väl för att få fram ett tydligt geometriskt mönster, då klinker har just den precisa form vi behövde. Det är också ett naturligt material som vi tror kommer kunna åldras på ett bra sätt.

Den kopparfärgade plåten introducerades för att ge en varmare ton till uttrycket. Entréerna signaleras i den, och fönster och takvolymerna inte minst är klädda i kopparkulören.

Del av ett sammanhang

Vårdboendet Skärvet, där Humana driver sin verksamhet, är en av flera byggnader i ett helt kvarter som arkitektkontoret Kjellander Sjöberg har ritat i stadsdelen Bäckaslöv i Växjö. Den nya stadsdelen, som byggs längs järnvägen från centrum ut till Norra Bergundasjön, blir en helt ny hållbar stadsdel. Byggnaderna i kvarteret formar tillsammans en urban ring med en grön oas i mitten. Visionen med hela kvarteret har varit att blanda olika boendeformer runt den stora gemensamma gården, bostadsrätter, hyresrätter, kompisboende och stadsradhus, berättar ansvarig arkitekt Lena Viterstedt.

– För vårdboendet betyder det att man som boende landar i ett sammanhang, man är del av något mer, och man kan följa livet på gården även om man fysiskt inte alltid har möjlighet att delta. Även inifrån byggnaden var det viktigt för oss att man har kontakt med naturen från alla rum och platser i byggnaden. Det finns alltid en siktlinje vidare genom byggnaden och ut.

Foto: Max Plunger

Högst platinapoäng i världen

Skärvet är byggd för att nå byggherren Skanskas högsta miljöklassificering. Det innebär att byggnaden ska generera lika mycket energi som det förbrukar. För att uppnå detta finns bland annat solceller på taket, ett väl isolerat skalskydd och energisnåla vitvaror. Förutom snålspolande toaletter och blandare har det även installerats duschar som återanvänder vatten. Byggnaden har också utformats för att vara så ljus och öppen som möjligt. I fastigheten finns därtill ett orangeri, rehab och ett växthus på takterrassen, från vilken det går att överblicka den gemensamma gården. Skärvet är även certifierad som LEED Platinum, med 94 poäng. Detta gör att det är det äldreboende som fått högst platinapoäng i världen i LEED.

Flexibilitet för framtiden

Att ge byggnaden ett omsorgsfullt uttryck, givet ett industriellt byggande, och ett relativt repetitivt innehåll med 72 identiska lägenheter, har varit en utmaning, säger Lena Viterstedt. Hon framhåller samtidigt att det också finns stora fördelar med att bygga hus med bärande fasader.

– I en framtid skulle man kunna ändra planlösningen inuti radikalt, eftersom det är färre bärande väggar interiört. Skulle behovet till exempel vara kontor eller något annat program som kräver större rum går det att inhysa. Den flexibiliteten är hållbarhet på riktigt, när man inte behöver riva för att tänka nytt innehåll.

Spetsduken

2017 blev Skärvet färdigbyggt och samma år belönades projektet med Skanskas hållbarhetspris. Förra året utsågs äldreboendet även till årets LEED-projekt i Sweden Green Building Councils årliga Sweden Green Building Awards. Lena Viterstedt känner sig stolt över att byggnaden har fått ett så gott mottagande, berättar hon.

– Vid återbesök på platsen har vi fått fin respons från personalen, och vi har lärt oss att byggnaden fått ett par smeknamn redan – Marrakechhuset och Spetsduken. Jag är självklart också stolt över hållbarhetsambitionerna. Från blandningen av boendeformer i kvarteret, till ambitionen att spara så mycket av det gröna rummet i kvarteret som möjligt, till att vårdboendet är en LEED platina-certifierad byggnad.

Foto: Max Plunger

 

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.