Skaraborgs energiaktörer samverkar för att möta framtidens utmaningar

NEXT Skövde, Vandring

Skaraborgs energiaktörer samverkar för att möta framtidens utmaningar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Skaraborgs energiaktörer samverkar för att möta framtidens utmaningar. Framtidskraft Skaraborg är ett nytt utvecklingssamarbete där 18 lokala energi- och elnätsbolag i regionen med gemensamma krafter siktar mot att kunna snabba på den gröna omställningen och elektrifieringen av samhället.

Samarbetet innebär att energibolagen tar ett helhetsperspektiv på elnätsutvecklingen i Skaraborg och arbetar tillsammans för att utveckla nya affärsmodeller och anpassa sig till lagstiftning och nya teknologier. Nya arbetssätt växer fram för samverkan med kommuner och arbetet stöttas även av Länsförsäkringar Skaraborg.

Stora krav på flera instanser

Energisystemet står inför en dramatisk förändring, där industrins gröna omställning dubblerar behovet av levererad el på två decennier samtidigt som hela Europa ska skifta från fossil elproduktion till fossilfri och förnybar. Den omställningen ställer exceptionellt stora krav på energibranschen, men också på kommunernas samhällsplanering och på kunderna.

Framtidskraft Skaraborg vill bidra till att möta den utmaningen genom att:

  • Arbeta med ett samlat regionalt perspektiv på elnätsutveckling för att kunna hantera ökad produktion och konsumtion av el, samt öka robustheten och flexibiliteten i systemet.
  • Främja nya lösningar för effektivare nyttjande av elinfrastrukturen, såsom smarta nät, energilagring och efterfrågestyrning.
  • Stärka innovations- och utvecklingsförmågan genom att dela kunskap och specialistkompetenser.

För att lyckas med det behöver energibolagen inte bara samverka sinsemellan, utan också ha ett närmre samarbete med kommunerna och kunderna. Det kommer att vara en grundförutsättning för nya elnätsanslutningar att industrier också är flexibla. Det kommer dessutom vara lönsamt då olika ersättningsmodeller och incitament kommer leda oss i den riktningen.

Öka medvetenhet

Magnus Jacobsson, VD för Skara Energi och representant för Framtidskraft Skaraborg, säger:

”Vi behöver vänja oss vid ett nytt förhållningssätt där vi är mer medvetna om hur och när vi använder el, så att den räcker till för alla de nya behov som uppstår.”

Sammy Tanhua, VD för Skövde Energi fyller i:

“Vi har utmanande frågor att hantera i branschen, men är samtidigt inspirerade av att energifrågan nu också blivit en högaktuell strategisk fråga för både samhället och näringslivet. Därför är vi glada att vi fått det här starka samarbetet på plats och verkligen arbetar tillsammans för att ställa om.”

Länsförsäkringar Skaraborg har valt att gå in som partner och stötta arbetet inom Framtidskraft Skaraborg. Jonas Rosman, VD för Länsförsäkringar Skaraborg, beskriver hur de kan bidra till samarbetet:

-“Vi har en lång historia av att stötta samhällsutvecklingen och just nu är energi bland de viktigaste möjliggörarna för det” säger Jonas Rosman. ”Vi har en stor andel av Skaraborgs hushåll och industrier som kunder och för deras möjlighet att fullfölja sina satsningar är det viktigt att kommunernas och energibolagens arbete kan drivas framåt.”

Skapa möjligheter för elförsörjning

Parallellt med energibolagens samarbete inom Framtidskraft Skaraborg tar de 15 kommunerna på motsvarande sätt ett helhetsgrepp genom den Energiförsörjningsplan som beslutades om under våren. Inom ramen för Skaraborgs Kommunalförbund koordineras kommunernas insatser för att skapa förutsättningar och undanröja hinder för ökad elförsörjning. Det handlar just nu om möjligheter till ny lokal produktion och att energiinfrastruktur inkluderas i samhällsplaneringen.

”Elförsörjningen är en nyckelfråga för att möjliggöra den industriella utveckling som sker i Skaraborg”, säger Theres Sahlström, ordförande för Skaraborgs Kommunalförbund. Hon fortsätter, ”Vi är en av de mest attraktiva platserna för nya gröna investeringar och det leder till arbetstillfällen för vår region, därför är detta viktigt för oss.” ”Vi ser mycket positivt på samarbetet med Framtidskraft Skaraborg och möjligheterna att tillsammans säkerställa energiförsörjningen.”

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.