Skanska deltar i projekt för att begränsa CO2-utsläpp med AI

Skanska deltar i projekt för att begränsa CO2-utsläpp med AI

ANNONS

Annons

Skanska har inlett ett samarbete med Volvo Construction Equipment, forskningsorganisationen SINTEF och mjukvaruföretaget Ditio för att utveckla artificiell intelligens (AI) för byggmaskiner. Syfte med forskningsprojektet är att uppnå mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader.

På grund av logistiska utmaningar i byggbranschen kan tung utrustning under längre perioder stå oanvänd i väntan på nästa uppgift, vilket orsakar såväl onödiga kostnader som koldioxidutsläpp. Konsortiet som Skanska Norge går in i kommer att utforska metoder som maskininlärning, ”route optimization” och artificiell intelligens för att optimera driften av tung utrustning, till exempel flera ton tunga grävare, truckar och lastbilar.

Forskningsprojektet inleds i början av 2020 och förväntas fortsätta till slutet av 2022.

– Forskningen syftar till att åstadkomma betydande tidsbesparingar samt minskade utsläpp och byggkostnader, och målet är att göra lösningen kommersiellt tillgänglig för alla. Om vår bransch ska uppnå våra hållbarhetsmål, måste vi arbeta tillsammans, säger Jo Mortensen, verkställande direktör för teknik och operationell effektivitet vid Skanska Norge.

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.