Malmöbornas engagemang för en hållbar stad var tydligt vid Malmös första klimatrådslag förra helgen. 40 Malmöbor från hela staden samlades för att tillsammans ta fram konkreta förslag för att skynda på klimatomställningen. Rådslaget mynnade ut i 26 förslag som nu lämnats över till Malmös politiker.
Under rådslaget möttes 40 deltagare – Malmöbor, representanter från föreningslivet, företag och Malmö stad – för att tillsammans arbeta fram förslag för att främja Malmö stads klimatarbete.
Diskussionerna under klimatrådslaget kretsade kring sex olika teman som deltagarna själva valt ut; stadsplanering, transporter och trafik, demokrati och påverkan, rättvis omställning, livsstil och konsumtion, samt energi, värme och elförsörjning. Efter två intensiva dagar av samtal och omröstningar mynnade rådslaget ut i 26 förslag och 6 rekommendationer.
Några av förslagen:
Fler mikroparker i områden med hårdgjorda ytor, för att öka grönskan i staden.
Ta fram en anpassad och inkluderande klimatutbildning för alla Malmöbor, för att öka kunskapen om klimatomställningen.
Inför miljözoner i Malmö innerstad för att främja en fossilfri, trygg och levande innerstad med plats för grönytor och lek.
Utbyggnad av ett brett kultur- och fritidsutbud för barn och unga i alla stadsdelar, för att minska transportbehovet.
Inrätta ett klimatråd bestående av medborgare i staden.
Inrätta en grupp inom kommunal förvaltning som samordnar arbete kring återbruk, reparation och upcycling. Där kan medborgare få råd och hjälp med återvinning och reparation.
Stoppa matsvinnet genom stödjande strukturer. Till exempel genom att göra det lättare för medborgare att ta hand om svinnmat och svårare för butiker och restauranger att slänga ätlig mat.
Bredda vägen för förnybar energi, till exempel genom att Malmös energi och hållbarhet AB satsar och investerar i förnybara energislag.
Förslagen överlämnade till politiken
Nu har förslagen överlämnats till Malmös kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter, Amani Loubani (S). Sedan är det miljönämnden som ansvarar för att gå igenom förslagen och utreda möjligheterna att göra verklighet av dem.
Vill bidra till klimatomställningen
– Det är väldigt glädjande att få ta emot dessa förslag från de 40 olika deltagarna som bidragit med många olika perspektiv. Det är avgörande att vi lyssnar på varandra och arbetar tillsammans för att lyckas tackla samhällets olika utmaningar, inte minst när det gäller klimatomställningen, säger Amani Loubani (S), kommunalråd med ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter.
Malmö stad återkopplar till deltagarna och rådslaget om hur staden arbetat vidare med förslagen i ett uppföljningsmöte i början av 2025.
Fakta om klimatrådslaget
Klimatrådslaget arrangerades av Klimatriksdagen i samarbete med Malmö stad. Malmö är en av tre utvalda städer som håller klimatrådslag och erfarenheterna från rådslagen ska bidra till en modell för hur kommuner kan involvera medborgarna i klimatpolitiska processer.