53 procent av av ledande riksdagskandidater ställer sig positiva till att kommuner med dålig luft inför miljözoner med förbud för personbilar med höga utsläpp av hälsoskadliga ämnen.
Flera städer i Sverige har höga halter av kvävedioxid och eller partiklar och riskerar att inte klara lagens krav på bra luft. Från och med 2020 kommer Sverige att få möjlighet att införa miljözoner för äldre personbilar i städerna. Det meddelade regeringen tidigare i våras. Enligt bestämmelserna ska kommunerna från 2020 kunna inrätta två nya zoner, miljözon 2 och 3. I miljözon 2 krävs att alla personbilar uppfyller kraven för miljöklassen Euro 5 som började gälla 2011. Från 2022 skärps kraven på dieselbilar till den senaste miljöklassen Euro 6, som började gälla 2015. Miljözon 3 omfattar personbilar, motorcyklar, mopeder klass I och lätta och tunga lastbilar och bussar. Här måste lätta fordon drivas med el, fordonsgas eller vätgas. Tunga fordon ska drivas med el eller vätgas, eller vara laddhybrid eller gas som uppfyller kraven för Euro 6.
Läs mer: Luftföroreningar orsakar tusentals dödsfall varje år
Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positiva
Enligt en ny undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört bland de ledande riksdagskandidaterna är en majoritet av dem positiva till att kommuner ska kunna införa miljözoner. Samtliga svarande riksdagskandidater inom Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positiva till möjligheten, liksom en stor andel av Centerpartiet (86 procent). Inom Kristdemokraterna (69 procent) och Liberalerna (58 procent) är en majoritet av de svarande positiva.
– Frågan verkar ha blivit mer accepterad eftersom en majoritet av de ledande riksdagskandidaterna är positiva till att kommuner med dålig luft faktiskt kan införa miljözoner med förbud för personbilar med höga utsläpp av hälsoskadliga ämnen, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Statsministern tveksam
En majoritet av socialdemokraterna är tveksamma och hänvisar till att kommunerna själva måste bestämma om de ska använda den nya möjligheten. ”Regeringen har gjort det möjligt för kommuner att införa miljözoner för att minska utsläppen av hälsoskadliga ämnen om de anser att detta är bästa vägen att gå. Om det ska införas eller inte är en fråga för varje enskild kommun att svara på,” kommenterade statsminister Stefan Löfven.
73 procent av SD säger nej
De två partier som är minst positiva till möjligheten är Moderaterna och Sverigedemokraterna. 55 procent av Moderaterna och 73 procent av sverigedemokraterna är negativa till förslaget (och svarar ”Nej, knappast” eller ”Nej, absolut inte”). IVL har även gjort en undersökning bland allmänheten. 65 procent positiva till att in föra miljözoner i kommuner med dålig luft, enligt den Sifo-undersökning som är beställd av IVL Svenska Miljöinstitutet.