Så tycker branschen om nya vårbudgeten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

På tisdagsmorgonen den 18 april presenterade regeringen sin vårbudget. Den nya budgeten möts av kritik från flera håll i bygg- och bostadsbranschen.

Bland annat förstärks Klimatklivet med ytterligare 500 miljoner kronor för att snabba på omställningen till en fossilfri framtid. Det innebär att det finns mer pengar för företag och bostadsrättsföreningar för till exempel konvertering från fossilt bränsle till förnybart eller installation av laddstationer.

Regeringen inför även nya 3:12-regler som innebär att skatten höjs i vissa så kallade fåmansbolag. Genom att höja skatten på fåmansbolagens kapitalinkomster från 20 till 25 procent inom gränsbeloppet räknar regeringen med skatteintäkter på drygt tre miljarder kronor. De nya reglerna beskrivs dock som ett företagarfientligt hot mot bostadsmålet av Sveriges Byggindustrier som lyfter fram konsekvensen i form av ändrade villkor för fåmansbolag.

– Sveriges Byggindustriers små och medelstora företag är helt avgörande för regeringens bostadsmål på 700 000 nya bostäder före 2025. Tyvärr är försämringen av 3:12-reglerna företagarfientlig och bekräftar att regeringen inte fullt ut förstår fåmansbolagens betydelse, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Enligt Fastighetsägarna försvårar regeringen för generationsväxlingen i fastighetsbolag med den nya skatten på överlåtelser av fastigheter till juridiska personer.

– Det är beklagligt att regeringen inte väljer att underlätta generationsskiften i fastighetsbolag. Den nya skatten kommer innebära att det i många fall blir mer attraktivt att ombilda till bostadsrätter än att lämna över hyresfastigheterna till en ny generation. På sikt kommer det leda till färre hyreslägenheter, säger Ulla Werkell, skattejurist Fastighetsägarna.

Andra i branschen, som SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, konstaterar att vårpropositionen inte innehåller några nya förbättringar av bostadsmarknaden.

– Regeringen arbetar vidare med sitt 22-punktsprogram för bostadsmarknaden, men jag saknar skatteförslag som ger hyresrätten ekonomiska förutsättningar, likvärdiga de andra upplåtelseformerna. En skattereform skulle ge nödvändiga, betydliga och långsiktiga förbättringar av hyresmarknaden, säger Anders Nordstrand, VD för bransch- och intresseorganisationen.

Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande, saknar en skattereform för hyresrätten.

– Vi hade hoppats få se att regeringen presenterade en skattereform för hyresrätten för att ytterligare ge skjuts åt det bostadsbyggande som nu sker runt om i landet. Med tanke på att det förekom en hel del diskussioner kring olika skatteförslag inför dagens budgetpresentation som inte har manifesterats i propositionen förutsätter vi att regeringen tar med frågan kring skatteobalansen i höstens budgetdiskussioner.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.