Så kan virtuell verklighet nyttjas i byggprojekten

Så kan virtuell verklighet nyttjas i byggprojekten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Hur påverkar VR och AR byggindustrin och hur ter sig nyttan och värdet i den faktiska samhällsplaneringen? Det avhandlades nyligen under ett event i Stockholm.

Byggsektorn behöver ständigt hitta nya verktyg för att få ner byggtiden och spara pengar. Ett sätt är genom en ökad digitalisering och nya tekniker i form av virtuell och förstärkt verklighet. VR, virtual reality, och även AR, augmented reality, används alltmer i byggprojekt. Tekniken och underlättar förståelsen mellan alla berörda parter, byggherrar, projektörer och entreprenörer. Hur påverkar dessa tekniker byggindustrier och hur trenden ut idag och för framtiden? Det var några av de frågor som diskuterades under ett event arrangerat av programvaruföretaget Autodesk. Under evenemanget, som gick av stapeln på Fotografiska i Stockholm, berättade några ledande experter inom ämnet om teknikens framfart och möjligheter till snabbare och mer effektiva byggprocesser.

Ett exempel är byggandet av nya Slussen. Detta omdebatterade projekt ska göra en av Stockholms centrala platser till en mer effektiv knutpunkt för gående, cyklister och kollektivtrafik men även en mer attraktiv mötesplats. Ombyggnationen pågår mellan 2015 och 2025 och beräknas kosta omkring 12 miljarder kronor. För att effektivisera byggprocessen har Stockholms stad valt att satsa på en digital process. Nya Slussen kommer i stort sett att byggas utan några ritningar.

Johan Stribeck från Tikab visar planerna på nya Slussen med hjälp av en VR-mask.

Johan Stribeck från Tikab visar planerna på nya Slussen med hjälp av en VR-mask.

Under arbetet med nya Slussen har man istället arbetat med virtual reality för att visualisera bygget. Såväl arkitekter som räddningstjänst har kunnat gå in i datormodellen och via en VR-mask uppleva konstruktionen i skala 1:1 och navigera genom enkla knapptryck längs den nya flerfiliga huvudbron till Slusstorget, framtida Slussens centrala plats vid själva slussningen. Här kommer låga gång- och cykelbroar att rama in två bassänger som bildar ett torg av vatten. Datormodellerna uppdateras ständigt med ny information. Genom att hämta information direkt från en datormodell slipper mätteknikerna själva dubbelkontrollera sitt arbete mot pappersritningar, vilket sparar betydande tid i ett så stort projekt, berättar Johan Stribeck, från teknikkonsultföretaget Tikab och VDC-ansvarig för Slussen.

Läs mer om användandet av AR och VR i byggbranschen i nästa nummer av Hållbart Byggande

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.