Restavfall blir till byggmaterial hos RECOMA – Unik anläggning öppnar i Sverige Revolutionerar två branscher, och samhället i stort.

Restavfall blir till byggmaterial hos RECOMA – Unik anläggning öppnar i Sverige Revolutionerar två branscher, och samhället i stort.

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Onödig förbränning av avfall genererar stora utsläpp som skulle kunna undvikas och därmed spara på miljön. Det finns avfall som av olika anledningar inte kan återvinnas och dessa tar RECOMA hand om.

Det finns metoder att göra om avfall, ge det nytt liv och värde med 100% återvinningsgrad. RECOMA arbetar specifikt med kompositer – så kallade multimaterial som är knepiga och/eller dyra att återvinna till sina ursprungsmaterial, och transformerar det till en hållbar, cirkulär byggprodukt.

Byggbranschen står för 20% av alla Sveriges utsläpp, lika mycket som alla personbilar i landet. Branschen står också för en tredjedel av allt avfall som genereras i Sverige. Förbättring är ett måste. RECOMAs svar på detta är en byggprodukt med ca 90% lägre klimatpåverkan än de material den kan ersätta, och dessutom en produkt som är helt återvunnen och återvinningsbar om och om igen. En självklar del av den cirkulära ekonomin och en hållbar byggbransch och samhällsomställning.

Annons

Inga tillsatser i processen

Därmed kan RECOMA minska både utsläpp och avfall från såväl återvinningsbranschen, byggbranschen, och samhållet i stort.
Den unika processen använder inga tillsatser så som lim, kemikalier eller annat. Inte ens vatten. Endast avfall går in i processen och allt avfall kommer ut igen i formen av byggmaterial.

RECOMA har nu efter en lång process med tillstånd, certifieringar och förberedelser byggt färdigt sin fabrik i Hässleholm. Prislappen blev strax över 30 miljoner och i februari inleddes de första skarpa testerna. Nu står fabriken redo för massproduktion/återvinning

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.