Byggskivor av återvunna förpackningar fick Nordbyggs Guldmedalj

Foto: Hallström PR

Byggskivor av återvunna förpackningar fick Nordbyggs Guldmedalj

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Recoma byggskivor vann Nordbyggs Guldmedalj, priset för årets mest innovativa produktnyhet 2022.

Skivorna är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Råmaterialet behandlas genom torkning, sterilisering, malning och pressas slutligen ihop under höga temperaturer. Inget tillsätts vid tillverkningen och den energi som går åt för tryck och värme kommer helt från förnybar energi. Material som blir spill vid tillkapning går tillbaka igen i processen som ny råvara.

Annons

”Juryn väljer i år att premiera cirkularitet och att undvika farliga ämnen i vår bebyggda miljö. Att använda uttjänta dryckesförpackningar ger mycket låga emissionsvärden av såväl TVOC som formaldehyd och tillverkningen i Sverige bidrar till att hålla transporterna nere. Juryn imponeras av att den innovativa produkten har potential till storskalig produktion. Eftersom materialet är återvunnet blir klimatavtrycket lågt, vilket ger ett bidrag till ett mer hållbart samhällsbygge. Recoma får guldmedaljen för sina byggskivor, tillverkade i Sverige av återvunna förpackningar”, lyder juryns motivering.

Priset för Nordbyggs Guldmedalj delades ut under torsdagseftermiddagen på mässan, en tävling i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst.

– Det känns oväntat att vinna Nordbyggs Guldmedalj men det är verkligen en bekräftelse på att vi är på rätt spår i branschen. Vi är ganska nya då vi bara hållit på drygt ett år så det har gått i raketfart, säger Max Rosenberg, vd för Recoma och vinnare av Nordbyggs Guldmedalj, som tog emot priset med Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg, båda säljare på Recoma.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.