Renovering av äldre flerbostadshus kan ge stor energibesparing

Renovering av äldre flerbostadshus kan ge stor energibesparing

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energirenoveringar av äldre flerbostadshus kan nästan halvera energianvändningen. Det visar en ny avhandling vid Linköpings universitet.

I doktorsavhandlingen ”Energy renovation of multi-family buildings in Sweden. An evaluation of life cycle costs, indoor environment and primary energy use, and a comparison with constructing a new building” har Lina La Fleur undersökt resultatet av en energirenovering av ett flerbostadshus i Linköping byggt 1961. Fastigheten på Barnhemsgatan ägs av Stångåstaden och består av tolv lägenheter.

Energirenoveringen genomfördes samtidigt med en traditionell renovering och bestod av tre åtgärder: tilläggsisolering av fasad och vind, nya fönster och byte till ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Den sammanlagda energibesparingen blev betydande: minus 44 procent. Störst effekt gav det nya ventilationssystemet. Vid sidan av lägre energianvändning förbättrades också inomhusmiljön i lägenheterna. Såväl temperatur och luftkvalitet upplevdes som mer behaglig än före renoveringen.

I avhandlingen konstateras det också att ur ett kostnadsperspektiv är det oftast bättre att renovera än att riva och bygga nytt.

– Ofta är det klokare att energirenovera än att bygga nytt. Om fastigheten däremot skulle vara skadad eller det finns andra speciella omständigheter, kan det vara bättre att riva, säger Lina La Fleur.

En förutsättning är att man passar på när fastigheten ändå ska renoveras, menar Lina La Fleur. Då kan man utnyttja att byggnadsställningar finns på plats och kostnaderna minskar.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.