Projekt med tvätt i kallvatten utökas

Projekt med tvätt i kallvatten utökas

MKB Fastighets AB bedömer ett pilotprojekt med tvätt i kallvatten utan tvättmedel som framgångsrikt. Energianvändningen har minskat och tekniken kommer nu att införas i ytterligare en tvättstuga.

I en tvättstuga i MKB:s bostadsområde Nydala i Malmö har hyresgästerna under 12 månader fått testa att tvätta kläder i kallvatten utan tvättmedel eller sköljmedel.

Tekniken som används tvättar rent med hjälp av avjoniserat vatten. När vattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet vilket leder till att textilerna blir rena. Tekniken fungerar lika bra i kallt vatten och MKB:s utvärdering av projektet visar att energianvändningen har minskat och nu kommer tekniken att implementeras i ytterligare en tvättstuga.

– Tekniken var redan testad gällande tvättresultat och miljömärkning. Det vi ville studera i pilotprojektet var om den minskade energianvändningen och om den skulle fungera i en helt vanlig tvättstuga. Det har den visat sig göra, kunderna har bokat och använt tvättstugan som vanligt. Men vi märker att ny teknik kräver mycket kommunikation så det kommer vi att arbeta vidare med, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB, i ett pressmeddelande.

På bilden: Projektledare Magnus Röman i tvättstugan i Nydala.
Foto: MKB Fastighets AB

 

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment