ANNONS
Platsbyggt sedumtak på NCC:s nya kontor

Platsbyggt sedumtak på NCC:s nya kontor

annons
ANNONS

I Järva Krog är arbetet med NCC:s nya stadsdel i full gång och i år färdigställdes kontorsbyggnad nummer två av tre. Byggroos har levererat platsbyggda sedumtak för att optimera dagvattenhanteringen.

Förra året uppfördes kontorsbyggnaden K12, med bland annat NCC:s nya huvudkontor, och nu står även nästa byggnad, K11, klar – båda två BREEAM Excellent-certifierade byggnader. I arbetet med att utveckla den nya stadsdelen Järva krog har hållbarhet och hälsa stått i fokus. Och efter krav från Solna kommun om att fördröja dagvatten och höja stadens biodiversitet, beslutade sig NCC för att investera i sedumtak till sina nya kontorsbyggnader.

Vattenhållande förmågan ökar

Taken har försetts med växande platsbyggt sedumtak från Byggros AB, som ska hjälpa till att optimera dagvattenhanteringen, höja biodiversiteten och skapa en hälsosam miljö för humlor, bin och andra insekter.

– Det som skiljer denna platsbyggda gröna lösningen mot vanliga sedumtak är främst tjockleken på jordsubstratet och de vattenhållande skikten under substratet. Dessa gör att NCC:s tak kan generera en frodigare växtlighet och att den vattenhållande förmågan ökar avsevärt, vilket är det som primärt eftersträvas när dagvattenledningarna allt oftare överbelastas vid större regnmängder. Vanliga sedummattor tenderar att vara väldigt tunna, så pass tunna att växtligheten minskar betydligt efter ett par år. Med vårt sedumsystem får man ett grönt tak lagt från grunden, som kommer att växa som mest från år två och framåt.

Det har även lagts in två områden med bibäddar och bibäddsand, som kombinerat med ängssådd ger högre växtlighet och är bra för humlor, bin och andra insekter.

 

 

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.