Patientrum i trä kan vara vinnande koncept för hälsan

Foto: Patrick Degerman

Patientrum i trä kan vara vinnande koncept för hälsan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En pilotstudie på ortopediska kliniken på Skellefteå lasarett undersöker om patienter mår bättre av att vistas i rum av trä och om naturliga material kan bidra till att korta vårdtiden.

Faktorer som utsikt, inredning i trä och om det finns gröna växter verkar kunna påverka vår hälsa positivt. Forskare har kunnat mäta att förmågor som inlärning och koncentration påverkas positivt, liksom det allmänna välbefinnandet och möjlighet till stresshantering. Just nu pågår ett pilotprojekt på Skellefteå lasarett där ett patientrum har inretts med träpaneler och skåpsluckor av massiv furu. Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, RISE, IVL Svenska miljöinstitutet och region Västerbotten i samarbete med branschorganisationen Svenskt Trä står bakom studien tillsammans med Skellefteå Snickericentral och TM arkitekter.

Förekomst av mikrober

Syftet med studien är att undersöka om inredningen har betydelse för välmående och tillfrisknande för patienterna med höftfraktur som vårdas här. Upplevd oro, smärta och trötthet mäts under hela vårdtiden och jämförs med andra patienter med samma diagnos som får samma behandling, men som vistas i ett traditionellt patientrum. Under projektet kommer man att titta på om träpanelerna gör att luftfuktigheten och temperaturen blir jämnare och om det blir någon skillnad i luftsammansättning och förekomsten av mikrober. Forskarna kommer också att undersöka faktorer som trivsel, akustisk upplevelse, taktila och estetiska egenskaper.

Liknande studier har tidigare genomförts i bland annat Norge. Fokus lades då på att mäta nivåer av stress och smärta, men denna gång undersöks också hur vårdtiden påverkas.

– Med alla starka forsknings- och testresultat från både skog och trä på olika nivåer ser vi denna studie som ett steg i rätt riktning mot att klarlägga sambanden mellan trä i byggnader och inverkan på människan. Det finns många positiva rapporter och publikationer som pekar åt det hållet, men fler medicinskt inriktade vetenskapliga undersökningar är viktiga. Resultatet kan få stor betydelse för hur vi inreder framtidens bostäder, skolor och arbetsplatser, säger Bror Sundqvist, verksamhetschef på Luleå tekniska universitet.

 

 

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.