Passivhuscentrum i Västra Götaland avvecklas

Passivhuscentrum i Västra Götaland avvecklas

Annons

Efter tio års arbete för energieffektivt byggande väljer nu ägarna att avveckla Passivhuscentrum då regeringens anslag för att främja ett nationellt center för hållbar byggnation går till en annan aktör.

Under ett decennium har Alingsås kommun tillsammans med Västragötalandsregionen stått bakom Passivhuscentrum i Västra Götaland. Målet har varit att bana vägen för ett mer hållbart byggande i regionen, men att på sikt också göra frågan aktuell på riksnivå med målet att ett nationellt center skulle formas.

Efter initiativ från bland andra Passivhuscentrum gick Boverket under sommaren ut med ett anslag för att öppna möjligheter för ett Informationscentrum för hållbart byggande.

– Vi har en stark kompetens på plats i Alingsås och diskuterade därför om Passivhuscentrum själva skulle söka. Men så som utlysningen var upplagd så strider den mot bolagets bolagsordning, mot konkurrenslagens regler och lagen om offentlig upphandling. Styrelsen för AB Alingsås Rådhus, huvudägare för Passivhuscentrum i Västra Götaland, beslutade därför enhälligt tillsammans med Västra Götalandsregionen att avstå att skicka in ansökan, säger Joakim Järrebring, vice styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus.

Informationscentrumet för passivhusteknik kommer att hamna hos Svensk Byggtjänst.

Foto: Alingsås kommun

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment