Pannrumssafari i Bredåkra

Pannrumssafari i Bredåkra

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Lunds stiftskansli utbildar medarbetare i församlingar och pastorat i energioptimering. Projektet “Pannrumssafari – Våga skruva!” ingår i Svenska kyrkans “Färdplan för klimatet”.

Hösten 2023 erbjuds fastighetsförvaltare och fastighetsskötare i Lunds stifts församlingar utbildning i energioptimering: “Pannrumssafari – Våga skruva!”. Utbildningen syftar till att öka kompetensen kring de egna värme- och ventilationsanläggningarna. Målet med kompetensutvecklingen är att kunna sänka energikostnaderna och nå målet om klimatneutralitet i enlighet med Svenska kyrkans Färdplan för klimatet.

– Vi har satt skarpa mål i Svenska kyrkans Färdplan för klimatet när det gäller minskad energianvändning, och det viktigaste arbetet för att nå de målen görs i församlingarna. Att fastighetsförvaltare och fastighetsskötare har rätt kompetens är en nyckelfaktor i klimatarbetet, säger Mimmi Bissmont, miljö- och klimatstrateg vid Lunds stift.

Annons

Satsar på befintliga system

Utbildningen genomförs i två delar. Det första steget är en heldagsutbildning med både teoretisk och praktisk kunskap kring drift- och energieffektivisering kopplat till värme- och ventilationssystem. Det andra steget är ett platsbesök där utbildning görs på plats i församlingens egna värme- och ventilationsanläggningar.

– Att göra skillnad för klimatet behöver inte alltid innebära kostsamma investeringar i nya avancerade värme- och ventilationssystem. Med den här utbildningen vill vi visa att man kan göra energibesparingar enbart genom att köra sina befintliga system på rätt sätt och med klok styrning. Lite som att inte alltid köra bil i treans växel, utan använda hela växellådan, säger Andreas Månsson, stiftsingenjör.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.