Hållbar stadsutveckling, samarbete och kunskapsutbyte stod på agendan när Örebro kommun under första veckan i oktober var inbjudna till EU-parlamentet i Bryssel för att presentera arbetet med energidelning i Tamarinden, Örebros mest klimatsmarta stadsdel.
I tuff konkurrens om talartid fick Örebro kommun möjlighet att delta vid konferensen EU Week of Regions and Cities i Bryssel, för att presentera vårt lokala arbete med energigemenskaper med utgångspunkt i Tamarinden och utvecklingen av nya Aspholmen. På plats för att representera Örebro kommun var Erik Blohm, förvaltningsdirektör, Jan Johansson, projektledare Smart stad och Sascha Benes, innovationsstrateg på Miljö-och stadsbyggnadsförvaltningen.
Vill sprida budskapet
– Det viktigaste för oss på plats var att sprida budskapet om hur vi kan jobba med hållbarhet och smart samhällsbyggande som ligger i tiden. Genom att visa på framåtanda och progressivitet på en större arena kan det även locka nya investerare till vår kommun och region, berättar Erik Blohm, förvaltningsdirektör Miljö-och stadsbyggnadsförvaltningen.
De senaste åren har kommunen sett ett ökat behov av arbete för och med EU-initiativ, extern finansiering, internationalisering och samarbete över landsgränser, som en del i den hållbara utvecklingen av Örebro.
– Genom att hålla koll på trender och goda exempel i Europa och vara med i diskussionerna, kan vi som kommun anpassa Örebro kommuns samhällsplanering och hållbarhetsarbete. Detta genom att titta på det som faktiskt redan genomförts och visat sig fungera i andra länder, regioner och kommuner. På så vis kan vi bidra till mer levande och hållbara livsmiljöer för våra medborgare, fortsätter Erik Blohm, förvaltningsdirektör.
Samarbete över gränserna viktigt
Under konferensen diskuterades även de utmaningar som följer med hållbar stadsutveckling. Särskilt nämndes att omställningen går långsamt och att samarbete är avgörande för framgång. Samarbetet bör inte enbart ske mellan olika aktörer inom ett land, utan även mellan städer i olika länder, för bästa effekt. Här är klimatförändringar ett exempel, där städer i norra Europa behöver bli bättre på att hantera värme, vilket städer i södra Europa har lång erfarenhet av.
Det diskuterades även hur grön industrialisering behövs för att säkerställa välfärden i våra länder och säkra vår internationella konkurrenskraft.