Öppna sovrumsfönster försämrar luften i bostaden

hand open white plastic pvc window at home

Öppna sovrumsfönster försämrar luften i bostaden

ANNONS

Annons

Många vill sova med öppet fönster men alla vet inte om att det kan försämra luften för andra som sover i bostaden. I varje fall om lägenheten ventileras med mekanisk frånluft i ett så kallat FX-system, vilket är det vanligaste i flerbostadshus.

I en rapport som tagit fram på uppdrag av Svensk Ventilation har FX- system och FTX-system (fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning) jämförts med varandra avseende olika aspekter som systemuppbyggnad, komplexitet, robusthet, luftkvalitet, underhåll och energiekonomi.

Enligt rapporten krävs det att undertrycket relativt uteluften är tillräckligt stort för att uteluft ska sugas in till sovrummen i en FX-ventilerad bostad. Om exempelvis ett fönster öppnas i ett sovrum kommer ventilationen av övriga rum att halveras även om sovrummet med öppet fönster har dörren stängd.

Mätningar av koldioxidhalter i sovrum visar också på högre halter i sovrummet med FX-system jämfört med motsvarande sovrum med FTX-system.

Enligt Svensk Ventilation tyder flera av resultaten som framkommit i rapporten på att FTX-systemens andel sannolikt kommer att öka framöver eftersom FX-systemen bedöms få svårare att klara framtida krav på energiprestanda och luftkvalitet.

Foto: iStock

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.