OBOS vinner anbudet för Gasklockan

OBOS vinner anbudet för Gasklockan

ANNONS

Annons

Bostadsutvecklaren OBOS har genom sitt dotterbolag Kärnhem Bostadsproduktion AB vunnit markanvisningstävlingen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden.

I fjol hävde Stockholms stad avtalet med Oscar Properties, som skulle ha varit byggaktör för projektet. Nu blir det alltså OBOS som får vara med och utveckla området.

– Staden fick in fem anbud från etablerade aktörer. OBOS, som tog hem anbudstävlingen, är en stabil och långsiktig aktör med ambition att vara med i utvecklingen av Stockholm, säger Staffan Lorentz, projektchef i Norra Djurgårdsstaden.

110 meter över havet

Markanvisningen för Gasklocka 4 gäller ca 320 lägenheter, en förskola samt lokaler i bottenvåningen. Huset som ska byggas på platsen blir ett landmärke som når ca 110 meter över havet, och kommer att synas från många platser runt om i Stockholm. Fastigheten ligger på en höjd, mellan de nybyggda husen i Norra Djurgårdsstaden och de kulturhistoriska tegelbyggnaderna i Gasverket.

– Projektet är en del i vår storstadssatsning, där vi bland annat har tre markanvisningar sedan tidigare i Stockholms stad. Vi ser oss inte bara som bostadsutvecklare utan också som samhällsutvecklare, och för oss blir det därför viktigt att både tillvarata de värden som redan finns i området, säger Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem och ansvarig för OBOS storstadssatsning.

LÄS MER: Upp till bevis för Norra Djurgårdsstaden

Detaljplanen är antagen och bolaget kommer att samarbeta kring byggnadens utformning och slutliga gestaltning tillsammans med staden. Vidare pågår undersökning av berget och föroreningssituationen, som ska åtgärdas. Byggstart beräknas till år 2023 och första inflyttning till år 2026.

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsprojekt och ett av Stockholm stads utpekade hållbarhetsprofilområden.

– Vår ambition är att omkring 20 procent av bostäderna i Gasklockan ska erbjudas till våra medlemmar genom nya boköpsmodeller som sänker trösklarna till drömboendet och gör ett sådant här attraktivt projekt tillgängligt för fler människor, säger Sofia Ljungdahl.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.