Nytt samarbete ska minska klimatpåverkan från byggprocessen

Nytt samarbete ska minska klimatpåverkan från byggprocessen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO, kreditinstitutet Kommuninvest och IVL Svenska Miljöinstitutet inleder ett nytt samarbete om grönare lån och klimatkrav för att minska klimatpåverkan från byggprocessen.

Ett sätt att minska utsläppen är genom grönare lån och klimatkrav i upphandlingen.

– Det finns mer grönt kapital än gröna projekt. Det blir spännande att se hur IVL här kan bidra till att utveckla vetenskapligt grundade kriterier för grön belåning, så att det blir lättare att matcha ihop pengar med bra gröna projekt, säger Anna Jarnehammar, enhetschef på IVL Svenska Miljöinstitutet, som förra årets lanserade ett klimatberäkningsverktyg för byggsektorn, BM.

Vill se nya kriteriekrav för gröna lån

Tillsammans ska de tre parterna få fram klimatkrav som kan användas på ett smidigt sätt och till en rimlig kostnad. Sju bostadsföretag ska utses att bli testpiloter i det nya projektet. Kommuninvest, som finansierar en stor del av allmännyttans byggande, är en av parterna.

Annons

– Vi erbjuder i dag grön finansiering, med något lägre ränta. Men hållbarhetskriterier i kreditgivningen handlar nu mest om energieffektivisering. Vi vill se en utveckling där kriterierna också inkluderar klimateffekter från byggnation, säger Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

I dag är omkring sju procent av Kommuninvests krediter så kallade gröna lån, men Björn Bergstrand skulle gärna se att andelen växte.

– Det finns en stor efterfrågan på finansiella produkter som synliggör miljöinvesteringar på kommunal nivå. Vi hoppas därför att vi successivt kan bygga upp kunskap i det här projektet som sedan kan omsättas i nya kriteriekrav för gröna lån, säger han.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.