Nytt samarbete inom smarta energilösningar

ANNONS

Annons

E.ON, ABB och Ericsson har skrivit avtal om ett nytt industrisamarbete med syfte att utveckla hållbara produkter och tjänster för innovationsbolaget Brunnshög Energi AB.

Målet med avtalet är att samarbeta gränsöverskridande för att öka innovationstakten och kunna erbjuda lösningar som förbättrar energi- och drifteffektivitet. Fokus ligger på insamling, analys och spridning av data på ett sätt som gynnar både företag och konsumenter.

– E.ON, med nya visionen ”Improving People’s Lives”, sätter kunden i fokus och är med och driver omställningen mot ett hållbart samhälle. I ABB och Ericsson har vi två starka samarbetsparter där vi tillsammans kan få fram nya idéer och produkter som ligger helt i linje med omvärldens snabba utveckling, säger Fredrik Rosenqvist, Chef Business Innovation på E.ON Sverige.

Syftet med samarbetet är att utveckla innovativa produkter och tjänster som kan erbjuda smarta energilösningar till en mängd olika branscher för att hjälpa företag att minska energi- och driftskostnader samt att förbättra konsumenternas komfort och produktivitet. Samarbetsavtalet omfattar produkter och lösningar inom fyra huvudsakliga områden; Kommersiella fastigheter, Transporter, Solenergiproduktion och Datacenter. Inom vart och ett av dessa områden finns det en rad framtagna affärsidéer och de färdiga resultaten, i form av så kallade ”smarta” eller ”intelligenta” produkter, kommer att säljas genom innovationsbolaget Brunnshög Energi AB.

– Ericsson tror på den transformation som informations- och kommunikationstekniken kan erbjuda. Vårt mål är att hjälpa andra branscher att fånga de nya möjligheter som det uppkopplade samhället erbjuder för att kunna leverera ekonomiska och sociala fördelar. Samarbetet stödjer Ericssons vision och strategi. Vi har redan ett partnerskap för smarta elmätare med E.ON och tillsammans med ABB och E.ON kommer vi att möjliggöra för nya marknader att ta form, säger Charlotta Sund, Regionchef norra Europa och centrala Asien, på Ericsson.

Pilotprojekt för energieffektivisering inom kommersiella fastigheter

Inom ramen för samarbetet har området Kommersiella fastigheter kommit längst. Ett pilotprojekt pågår redan med fokus på att minska driftkostnaderna genom ökad energieffektivitet och samtidigt förbättra komfort och produktivitet hos hyresgästerna. ABB:s plattform för integrerad fastighetsautomation med funktioner som möjliggör energieffektivisering och styrning av fastigheten samlar in data om byggnaden, vilken sedan på ett säkert sätt delas via Ericssons molnbaserade ”Service enablement platform”. E.ON använder informationen i olika app:ar och tjänster för fastighetsskötare och hyresgäster och kan därigenom erbjuda dem bättre transparens, analys och kontroll.

– I ABB:s strategi Next Level lyfter vi vikten av partnerskap för att åstadkomma hållbar tillväxt. Vår teknikutveckling fokuserar på fördelarna med att tillämpa ”Internet of Things, Services and People”.Vi ser en stor potential att tillsammans med Ericsson och E.ON skapa smarta lösningar för såväl kommersiella och privata kunder. Satsningen på världsledande materialforskning i Lunds nya stadsdel Brunnshög skapar möjligheter för innovation inom många områden, säger Johan Söderström, VD ABB Sverige.

Källa: E.ON

 

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.