Nytt lim ska göra byggmaterial demonterbart

Nytt lim ska göra byggmaterial demonterbart

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bygg och rivningsavfall står för 40 procent av allt Sveriges avfall. Nu vill Kiilto revolutionera den globala byggindustrin med en limlösning som möjliggör full återvinning av använda byggmaterial.

Kiilto som har 100 års erfarenhet av att producera världsledande kemiska industrilösningar, presenterar nu vad de hoppas ska vara ett banbrytande koncept för lim. Den nya lösningen heter ”Kiilto Debonding on Demand-koncept” och är den första i sitt slag.

Öppnar möjlighet till återvinning

– Förenklat uttryckt, när ett traditionellt lim torkar och härdar, bildar det en stark molekylkedja, som en kedjelänk som används för att låsa cykeln vid en lyktstolpe. Kedjan binder samman materialen och är mycket svår att bryta upp. Med Kiiltos kemiska innovation kan, för första gången, kedjelänkar öppnas på ett kontrollerat sätt,  säger Raija Polvinen, Kiiltos Chief Ecosystem Officer.

Detta kommer att avsevärt öka återvinningsgraden för bygg- och renoveringsmaterial till eftersom hoplimmat material kan separeras från varandra med hjälp av exempelvis värme, vilket gör rivningsavfallet återvinningsbart.

Annons

– Det innebär att vid varje framtida renovering kan byggare förnya befintliga byggmaterial såsom kakel och klinker utan att behöva förstöra plattorna, eftersom limbindningen kan lösas upp, säger Raija Polvinen.

Förenklar renovering

Vid exempelvis en badrumsrenovering är det inte längre nödvändigt att demontera ytorna ända ned till byggipset. Med Debonding-konceptet kan fogmassa tas bort på ett kontrollerat sätt. Även plattorna förblir intakta och kan användas ytterligare en gång. Fogmassan kan dammsugas och returneras till Kiilto för återvinning.

– Otaliga produkter i vår vardag, som möbler, bilar, flygplan, båtar och elektroniska apparater är omöjliga att tillverka utan lim och dessa industrier kämpar därför också med återvinningsutmaningar. Lösningen Debonding on Demand har potential att möjliggöra återvinning i alla dessa sammanhang och därutöver”, säger Raija Polvinen.

Kiilto:

Ett finskt familjeägt företag grundat 1919 som finns i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Ukraina, Baltikum och Polen. Verksam inom fyra affärsområden: bygg, industrilim och flamskydd, professionell hygien och konsumentprodukter. Kiiltos första utländska dotterbolag grundades i Sverige 1987 och funnits på den svenska marknaden i 35 år.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.