Nytt koncept för datacenter i trä

Nytt koncept för datacenter i trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det avslutade E2B2-projektet ”Modulära och energieffektiva datacenter i trä” har tagit fram kunskap om hur man kan få datacenter att bli mer flexibla och minska miljöpåverkan.

Projektet startade bland annat på grund av att datacenter är på väg att etablera sig som en av Sveriges nya basindustrier, inte minst expanderar den starkt i norra Sverige. De datacenter som finns tillgängliga idag är oftast designade som en modul med integrerat klimatskal, IT-hårdvara och installationer, men det finns inga i trä. Och byggs de i Norrland finns dessutom råvaran och tillverkarna lokalt, menar forskarna. De har därför undersökt hur energieffektiva, prefabricerade och modulära byggelement i trä kan tas fram. De har också utvärderat hur modulbaserade väggar påverkar kylningen och värmeåtervinningen för ett datacenter och hur datacenter kan integreras med virkestorkar för att ta tillvara på överskottsvärmen.

– Dessa byggnader ska stå länge. Det är därför viktigt att se till miljömässigt riktiga lösningar, men också att det finns en flexibilitet, så att byggnaderna lätt kan byggas ut eller minska ytan, säger Mikael Risberg, biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet som lett studien, i en kommentar till E2B2.

Annons

I slutrapporten meddelar nu forskarna att det är möjligt att bygga datacenter i trä på ett modulärt sätt. De pekar också på flera fördelar med trä, som att det är koldioxidneutralt. Byggnaderna bör dock göras högre än enbart för datorer, så att den kan få andra användningsområden. De visade också att träet inte kommer påverka själva driften och luftflödena kommer vara så stora att klimatskalet inte kommer ha någon större betydelse för driften. De såg också att datacenter har stora mängder överskottsvärme, men för att ta till vara på värmen från ett litet datacenter på 1 MW via virkestorkning krävs en inkoppling mot 10-45 stycken virkestorkar. Det är orimligt många torkar för ett svenskt sågverk, påpekar forskarna. Slutligen, visade de att överskottsvärmen kan användas till torkning av klenare dimensioner av brädor.

Projektet samfinansierades av Alent Dynamic, Martinsons Group, Tyréns och Contractor Bygg i Skellefteå.

Foto: iStock

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.