Nystartat centrum fokuserar på hållbar cement- och kalkproduktion

Nystartat centrum fokuserar på hållbar cement- och kalkproduktion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 1 januari inrättades Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk vid Umeå universitet. Institutionen för tillämpad fysik och elektronik är värdinstitution för centrumet som ska bedriva forskning på hållbar cement- och kalkproduktion.

Utöver Umeå universitet som part inrättas centret med Cementa AB, SMA Mineral AB, Nordkalk AB och Föreningen Mineralteknisk Forskning. Syftet med centrumet är att ta fram ny kunskap relaterad till produktion av cementklinker, bränd kalk och dolomit med fokus på produktionskapacitet, energieffektivitet, produktkvalitet, utsläpp och hållbarhet. Det ska även fungera som ett stöd till industrin med tillämpning av kunskap för att förebygga driftstörningar, säkra produktkvalitet, minska energiförbrukning och utsläpp, befrämja cirkulär ekonomi, samt med experimentella fullskaleförsök, processutveckling och innovation.

Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk är tänkt att fungera som en plattform där forskningsprojekt och industri i samverkan bidrar till en hållbar utveckling av mineralindustrin.

Annons

– Det finns ett nationellt behov att stärka forskningen inom hållbar cement- och kalkproduktion, speciellt inom högtemperaturprocesserna där betydande mängder koldioxid genereras, säger Matias Eriksson, förste forskningsingenjör vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik och produktionsutvecklingschef hos Nordkalk AB, föreståndare för den nya centrumbildningen.

Under de närmaste åren kommer fokus att ligga på forskning kring råmaterial och bränslen, optimering av existerande anläggningar samt utvecklande av nya tekniska koncept för produktion av cementklinker och bränd kalk.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.